Oradea – 10% pe geotermal

De Cristina Ghilea
6Comentarii
Oradea – 10% pe geotermal
Cu implementarea celor două proiecte pe geotermal, unul în licitaţie pentru executant, celălalt cu finanţarea abia contractată, oraşul va avea 10% din încălzire asigurată din resursa geotermală.

Asta în condiţiile unui maxim de 20%, spun edilii. Pe lângă Ioşia, la finalizarea proiectelor vor beneficia de această resursă Nufărul şi o parte din zona Universităţii, spre Centru.

Proiectul Nufărul II este finanţat de Uniunea Europeană iar celălalt, tocmai aprobat, va primi banii prin programul RONDINE, alimentat prin Ambasada Norvegiei.

„Prin acest proiect de patru milioane de euro vom realiza, până în primăvara anului 2016, trei investiţii majore”, anunţă primarul Ilie Bolojan.
Zona afectată de acest proiect, în Sud-Vestul Oradiei, este delimitată de străzile Calea Matei Basarab, strada Octavian Goga, Peţa, Făgăraşului, Ceyrat, Ronald Reagan şi Armatei Române. Sunt cuprinse 52 de imobile, între care şi unele publice, de mari dimensiuni ca Biblioteca sau Muzeul.
Lucrările finanţate sunt legarea puţului de apă geotermală din incinta Universităţii cu punctul termic de la Liceul Sportiv şi apoi legătura cu forajul de reinjecţie, modernizarea integrală a PT şi dotarea sa cu sisteme moderne mixte de preluare a energiei termice din apa geotermală precum şi forarea şi dotarea unui puţ de reinjecţie la 2.900 m, situat în zona Ceyrat – Peţa, în fosta pepinieră.

Punctul termic de la Liceul Sportiv va fi legat şi la CET şi la reţeaua de geotermal, pentru a asigura confortul termic în condiţiile vârfurilor negative de iarnă.

Primarul punctează ca avantaje „costurile mai mici de producere a termiei” şi faptul că oraşul va beneficia de o energie curată. Despre preţul final spune că va fi „suportabil pentru orădeni”.

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor