Oradea alergatorilor: sport si distractie

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
4Comentarii
Oradea alergatorilor: sport si distractie
Aflat abia la a doua ediţie, evenimentul Oradea City Running Day (OCRD) are toate premisele de a deveni un brand pentru oraş. Sute de alergători au luat duminica startul în probele de alergare, de la copii mici până la vârstnici, sportivi de performanţă, amatori, VIP-uri politice locale sau anonimi dornici de mişcare.

OSRD a fost şi scena unor secvenţe impresionante dar şi o bună ocazie de distracţie pentru susţinătorii de pe marginea traseului.

Campion naţional

Spre deosebire de alţi politicieni, edilul şef Ilie Bolojan nu a îmbrăcat tricoul OCRD pentru a concura, dar contribuţia sa a fost semnificativă. Ca în cazul tuturor concursurilor de această amploare din lume, primarul a dat startul în concurs. La fix ora 10:00, sute de sportivi au ţâşnit din Piaţa Ferdinand spre Podul Ferdinand în traseul comun al probelor de 21 de kilometri – semimaraton naţional şi internaţional şi al aşa numitei probei populare, de 5 kilometri. Primii au luat startul sportivii de performanţă, ştiut fiind că prestaţiile lor sunt criteriu de selecţie pentru Campionatul Mondial din octombrie, din Kavarna, Bulgaria.

Între aceştia s-au remarcat nume importante în atletismul naţional, precum Marius Ionescu, reprezentantul României în proba de maraton la Olimpiada de la Londra dar şi valorosul său chalenger Nicolae Soare dar şi mulţi alţi sportivi de valoare, adunaţi la Oradea din toate colţurile hărţii României. Ritmul susţinut în care aceştia au condus cursa şi duelul în doi după detaşarea lor de restul alergătorilor au fost aplaudate de sutele de spectatori din Piaţa Ferdinand şi de cei înşiraţi de-a lungul traseului. Sportivii de performanţă, ca şi ceilalţi, de altfel, au parcurs traseul Piaţa Ferdinand – Podul Ferdinand – Strada Principatelor Unite – aleea de pe malul Crişului (malul stâng) – Podul Sovata, aleea de pe malul drept al Crişului – Strada E.M. Chitul – strada Malului – strada Ady Endre – Patrioţilor – Moscovei – Madach Imre – Iosif Vulcan cu sosire în Piaţa Ferdinand.

După ce au alergat umăr la umăr aproape toată cursa, Ionescu s-a detaşat şi a trecut primul linia de sosire a semimaratonului de pe Oradea. „A fost o cursă bună, cu un timp destul de mulţumitor. Traseul a fost OK, dacă au fost inconveniente – vântul sau câteva întoarceri cam din scurt, la 90 de grade, cu acestea s-au confruntat toţi concurenţii. Organizarea a fost bună. De zece ani vin în cantonamente în Felix, aşa că vin şi la Oradea cu plăcere. Putem spera că şi în România vor lua amploare concursurile de acest gen”, ne-a declarat maratonistul la finalul cursei.

Politicieni în pantaloni scurţi

Rezervată amatorilor, cursa populară de 5 kilometri a aliniat la start, între sutele de participanţi, şi câteva vedete ale politicii sau media locale. Au reuşit să o termine, între alţii, şi consilierul judeţean Szabo Odon, senatorul Cseke Attila sau consilierul local Florica Cherecheş. Consilierul local Iulius Delorean a participat de asemenea la OCRD, dar la cursa de 21 kilometri, ştafetă în doi. Câştigătorii cursei populare sunt Corina Chereji, la feminin şi Cătălin Lascu, la masculin. Importante pentru alergători, clasamentele pe curse au trecut pe un loc secundar în rândul publicului interesat să susţină sportivii aflaţi încă în curse.

Un moment special l-a oferit echipa Salvamont, care a alergat împreună cu Molnar Akos, deocamdată imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui accident pe munte. „Am vrut să-l scoatem din casă, să-l distrăm puţin”, ne-au spus salvamontiştii ajunşi la start. Gestul lor a fost primit cu aplauze şi urale de public. La fel de generos a fost răsplătit şi cel care a alergat semimaratonul împingând căruciorul cu rotile al altui orădean cu dizabilităţi – Ghiţă Ogrean. O noutate faţă de anul trecut este angajamentul organizatorilor de a dona jumătate din taxa de 20 de lei, încasată de la concurenţii cursei populare către proiectul „Oradea pune suflet”.

Cursa copiilor

Organizatorii se declară mulţumiţi de rezultat şi consideră că merită încrederea pentru a derula şi alte evenimente similare pe viitor. „Cu copii cu tot, cred că am trecut de o mie de participanţi. Cred că a ieşit bine, ne bucurăm mult că a ieşit atâta lume în centru şi sper că am trecut examenul cu Federaţia de Atletism pentru a putea organiza anul viitor campionatul balcanic la Oradea”, spune Deme Molnar, în numele Xterra Sport Bihor, organizator al Oradea City Running Day.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor