Oradea trece pe geotermal

9Comentarii
Oradea trece pe geotermal
ORADEA – Cel puţin 60% din termoficarea Oradiei se va produce pe bază de energie geotermală, apa termală urmând să fie introdusă inclusiv în CET, pentru prepararea gigacaloriei.

Parte din noua strategie termală a Oradiei, iniţiativa municipalităţii are rostul de a menţine la un preţ cât mai mic căldura şi apa caldă vândute populaţiei, spune primarul Petru Filip.

Punerea în practică a iniţiativei se va face concomitent cu modernizarea întregii reţele de termoficare: partea de producţie din CET, reţelele secundare, punctele termice etc. Astfel, introducerea apei termale în CET ar trebui să servească la preîncălzirea apei menajere până la o temperatură de aproximativ 100 de grade. În caz de nevoie, se poate ridica temperatura apei cu ajutorul combustibililor tradiţionali, crede primarul Petru Filip.

De la Guvern
„Valoarea totală a investiţiei pentru modernizarea CET-ului este de 114 milioane de euro, a declarat primarul, precizând că jumătate din bani ar putea veni de la Guvern. „Există, din 2006, un program pentru modernizarea CET-urilor din ţară, în care finanţarea se face 50% din partea Guvernului şi 50% din surse locale. Pentru noi apa geotermală este un avantaj, ne-ar costa în plus doar forajele, vreo 4 milioane de euro pe fiecare, dar amortizarea s-ar face repede”, comentează edilul-şef.
În Oradea, apa geotermală se află la o adâncime de 2.400 – 2.500 m şi întregul depozit subteran din zona municipiului ar putea furniza 300 – 320 gigacalorii, în condiţiile în care, anual, necesarul anual al Oradiei este de maxim 550 gigacalorii. În prezent au demarat lucrările pentru trecerea întregului cartier Nufărul de la CET spre Transgex, deci pe energie geotermală, spune primarul, precizând că se aşteaptă ca aproximativ 65% din termia Oradiei să fie, în final, produsă din geotermie.
Cristina Ghilea9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor