Oradeanca la simpozion mondial de transplant

De Otilia Șandor
Oradeanca la simpozion mondial de transplant
Dr. Carmen Pantis s-a numărat printre cei mai speciali experţi mondiali în transplant.

Între 20 – 24 mai, la San Diego s-a susţinut Simpozionul Global de Transplant, eveniment care a reunit cei mai importanți oameni din domeniul medicinei de transplant, organe, ţesuturi şi celule din întreaga lume. Printre aceştia s-a numărat şi dr. Carmen Pantis, coordonatorul judeţean pe transplant din Bihor, care a urcat de câţiva ani buni judeţul nostru pe primele locuri la capitolul salvări de vieţi omeneşti prin prelevare de organe în vederea transplantului.

Spuma medicinei

Acest simpozion a fost organizat de trei asociații nonprofit din SUA: Gift of Life din Philadelphia, One Legacy din Los Angeles, Life Source din San Diego şi TPM Barcelona – sub egida Universităţii din Barcelona. Plecată la simpozion printr-o bursă, doctoriţa Pantiş a asistat la discuţii dintre cele mai arzătoare din medicina de transplant. Medicul orădean spune că la eveniment au participat somităţi ca dr. Axel Rahmel (directorul medical al Eurotransplant Europa), Mirela Busic (director al Agenției Naționale de Transplant din Croaţia – ţara desemnată ca centru regional de coordonare pentru sud-estul Europei, regiune la care este afiliatp şi România), profesorul de chirurgie Francis Delmonico (președintele TTS Canada), Gloria Paez (director de educaţie TPM Barcelona), dr. Eduardo Rocha (coordonator general în Braziilia), directorul general Juntaro Ashikari din Japonia etc

Dăruieşte viaţă, schimbă lumea

La simpozion (care a avut sloganul: Dăruieşte viaă, schimbă lumea!), spune dr. Pantiş, experţii au accentuat grija pe care medicii în transplant trebuie să o aibă faţă de familia donatorului care este de acord să semneze acordul de donator şi să salveze vieţile unor necunoscuţi aflați pe lista de așteptare de foarte mult timp.

Pe parcursul zilelor de simpozion, doctorul orădean a reuşit să împărtăşească din experienţa profesională cu colegi din 25 de ţări de pe întreaga planetă: chirurgi de transplant abdominal şi transplant toracic, cu reprezentanți ai diferitelor spitale din California, Pensylvania, Canada, Australia şi Anglia.

În timpul manifestării, experţii au reuşit să contureze opt principii ale unei activităţi de donare, legislaţie, profesionalizare, specializare, colaborare, inovare, communicare şi transparenţă.

Din San Diego, dr. Pantiş a transmis că în 19 iunie, de Ziua Naţională a Transplantului, la Bucureşit vor sosi dr. Francis Delmonico de la Facultatea Medicina Harvard şi dr. Mirela Busic din Croatia, la invitaţia reputatului profesor Irinel Popescu şi a expertului român Victor Zota, coordonator pe România al programului naţional de transplant de la noi din ţară.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !