Orădenii l-au sărbătorit pe Shakespeare

Orădenii l-au sărbătorit pe Shakespeare
Au fost 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare.

Pentru a întregi spectacolul şi a-i da o notă de inedit, organizatorii- Rock Filarmonica Oradea l-au invitat în cadrul evenimentului pe britanicul David Bryan, care a locuit multă vreme la Oradea şi a reprezentat apoi România la Eurovision.

Miercuri, 23 aprilie 2014, în sala Rotonda a Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti a avut loc evenimentul muzical „450 de ani – William Shakespeare – SONET”, organizat de Rock Filarmonica Oradea.

Florian Chelu Madeva a dat din nou lovitura cu un nou recital de excepţie la Muzeul Literaturii, după ce în 18 Februarie 2014 s-au împlinit 450 de ani de la moartea lui Michelangelo Buonarroti, evenimentul acesta fiind sărbătorit în acelaşi loc.

S-a prezentat opera „Sonet – William Shakespeare/Florian Chelu Madeva”, în care Florian Chelu a aşezat pe muzică integrala sonetelor shakespeariene, interpret principal fiind britanicul David Luke Michael Bryan. Volumul de partituri a fost lansat la Oradea în 2009, la împlinirea a 400 de ani de la apariţia cărţii de sonete a bardului englez, iar acum, la 450 de ani de la naşterea lui Shakespeare, la Bucureşti. S-au interpretat câteva sonete de către David Bryan, iar Alexandrina Chelu, fiica artistului Florian Chelu, a interpretat şi un sonet al poetei renascentiste Gaspara Stampa, în traducerea lui C.D. Zeletin, de la a cărei moarte se împlineau 460 de ani.

Invitaţi de Nobel

Prezenţi au fost Radu Cârneci, un maestru al sonetului românesc, care s-a arătat profund impresionat de întreaga operă muzicală a lui Florian Chelu, respectiv doamna Violeta Popa, secretar literar la Teatrul Naţional din Bucureşti, ea fiind prima femeie din cultura română care a tradus cele 154 de sonete ale lui Shakespeare. A avut loc şi un mic „concurs” între Violeta Popa şi Radu Cârneci, acesta din urmă având şi el câteva sonete traduse din Shakespeare, astfel că am putut avea ocazia să auzim două traduceri diferite la acelaşi sonet, pe care ulterior David l-a interpretat în engleza veche.

La cuvânt s-au mai prezentat şi poeţii Petru Solonaru, respectiv George Tei, renumiţi sonetişti bucureşteni. În sală s-au mai remarcat poetul Mihai Prepeliţă, candidat la premiul Nobel pentru literatură şi poeţii Ioana Stuparu, Florica Ceapoiu, Anatol Covali (din Bucureşti), Constantin Moldovan (primarul comunei Mănăstirea Humorului), un bun sonetist şi Carmen Simion din Paşcani. „Am avut şi onoarea de-a fi prezenţi scriitorul Cristian Tiberiu Popescu, fost consilier al ministrului Ion Caramitru, în perioada 1996-2000, respectiv dl. Emmanuel Engel, fost director al Teatrului de Stat Oradea (actual Regina Maria). Surpriza serii a fost plasticianul Florin Stoiciu, care a realizat imagini plastice la sonetele lui Shakespeare, care s-a cunoscut în acea seară cu Florian Chelu, după mai multe conversaţii virtuale”, a declarat Alexandrina Chelu.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !