Orele de română nu scad, mai multă știință și limbi străine

De Alexandru Guiaș
4Comentarii
Orele de română nu scad, mai multă știință și limbi străine
Acestea sunt primele concluzii în urma dezbaterii la proiectul-cadru pentru învățământul primar și gimnazial.

În propunerile din cadrul dezbaterii naționale privind planurile-cadru pentru gimnaziu se regăsesc ora săptămânală de consiliere și educația sexuală. Conform rezultatelor la dezbaterea finală, majoritatea factorilor implicați în fenomen (profesorii și experți în domeniu) care au participat la dezbaterea națională organizată de Institutului de Științe ale Educatiei (ISE) din cadrul Ministerului Educației, preferă cea de a doua variantă a planurilor-cadru puse în dezbatere publică. Asta înseamnă că se va pune un accent mult mai mare pe științele naturii și tehnologii – chimia, fizica.

Interes modest

Prima variantă a fost catalogată ca neatractivă, deoarece valorifică trunchiul comun actual și asigură doar continuitatea planurilor-cadru actuale din învățământul primar și gimnazial. Tot în prima variantă prevede și cel mai mic număr de ore la clasa a V-a, motivul numărul orelor reduse fiind dat de o tranziție mai ușoară de la învățământul primar la cel gimnazial.

A treia variantă asigura valorificarea capacității de integratoare: om, societate. Aici apărea și distribuția orelor alocate pentru Istorie și Georgrafie, pentru ca numărul acestora să fie echilibrate. Dintre cei peste 18 mii de (18.255) de participanti la dezbatere, 39,7% preferau la rândul lor a doua variantă de plan-cadru, 19,4% prima variantă, 27,4% a treia variantă, iar 13,3% nici o variantă. Din totalul de respondenti, 63,5% este personal didactic (din care 42% profesori de gimnaziu), 27% sunt elevi și părinți, iar 9,5% din mediul non-guvernamental. Referitor la propunerile personaler făcute de cadrele didactice, acestea urmează să fie analizate de experții ISE.

Legat de scoaterea limbii latine, cei din ministerul Educațieie susțin că dezbaterea este încă deschisă. Profesorii au venit și cu recomandări în care solicită creșterea numărului de ore de Istorie și nu scăderii lor, limba latină să fie menținută, introducerea informaticii (TIC) pe tot parcursul gimnaziului, studierea a cel puțin două limbi străine și studiul educației tehnologice în toți anii de gimnaziu.

Propuneri cu duiumu

Alte recomandări au fost referitoare la obținerea de competențe în limba maternă, ceea ce face automat ca numărul orelor de limba română să nu scadă (clasa a V-a). O altă recomandare este introducerea unei ore pe săptămână de orientare și consiliere predată de personal specializat, pe tot parcursul gimnaziului. Printre alte propuneri au fost și cele prin care elevii ar urma să studieze: educația pentru sănătate (educație sexuală), educație rutieră, educație juridică, educație ecologică, educație economică, drepturile copilului și despre protectia consumatorului și drepturile de autor.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor