Orlando Balas despre cazul Hidisel

Orlando Balas despre cazul Hidisel
Lectorul universitar dr. Orlando Balaş, un cunoscut activist verde în peisajul orădean, ne-a scris în legătură cu problema tăierii pădurii de carpeni de la intrarea în Hidişelu de Sus – acţiune comandată de Romsilva.

Balaş spune că înainte de a ne scrie s-a consultat cu persoane care activează în domeniul silvic şi că exprimă punctul de vedere al acestora:

„Decizia de defrişare a dealurilor respective este discutabilă. Într-adevăr, carpenul (Carpinus betulus) are un lemn mai puţin valoros din punct de vedere … financiar, el putând fi folosit de exemplu pentru „popi” în construcţii, nu pentru mobilă. Deci nu e atât de valoros ca şi alte specii de foioase sau de conifere.

Dar o pădure are şi o altă valoare şi chiar şi o altă funcţiune decât cea financiară – de cherestea. O valoare sanogenă sau una de protecţie – caz în care nu se taie, chiar dacă e din lemn mai puţin valoros. A se vedea perdelele de protecţie realizate chiar din lemn şi mai puţin valoros – din salcâm. Dacă defrişăm dealurile, va urma erodarea solului.

Se spune că acea padure va fi înlocuită cu lemn valoros. Aşa e, în cazul pădurilor alcatuite 100% din carpen, specie forestieră „invadantă”, se procedează la tăierea la ras şi înlocuirea cu gorun sau alte specii care se pretează. Dar asta numai din punct de vedere al rentabilităţii economice. Find o zonă cu trafic auto intens, cred că dacă ne gandim la sănătatea oamenilor era preferabil să fie lăsată. Arborii aveau în jur de 80 de ani – iar carpenul trăieşte în padure 300 de ani. (Apropo de valoros-nevaloros: Primăria Oradea a plantat la blogurile zig-zag, în locul plopilor şi stejarilor valoroşi de acolo … carpen, adica o specie forestieră care în oraş rezista doar 40-50 de ani)”.

 „Se reface în 40 de ani!”

Orlando Balaş: „Prin tăierea de la Hidişel s-a renunţat la o protecţie împotriva eroziunii solului şi mai ales a poluării care se va reface abia în 40 de ani!!! Deci gândirea cu buzunarul e uneori cam nesimţită faţă de restul populaţiei. Ca să nu mai spunem că dacă nu se taie la ras pădurea, este permis sa fie „extraşi” doar atâţia arbori cât să nu afecteze restul pădurii. Şi anume, să fie descoperit maximum 20% din cer, adică minimum 80% din cer să fie acoperit de coronamentul arborilor rămaşi. Cum s-a putut aprecia asta în timpul iernii? Sau legea e doar o chichiţă care trebuie ocolită?”.

 Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !