OTL, liber la tramvaie second-hand

De Cristina Ghilea
3Comentarii
OTL, liber la tramvaie second-hand
Societatea orădeană de transport în comun şi-a obţinut acordul consilierilor locali pentru a mai cumpăra, prin licitaţie, zece tramvaie, vagon plus remorcă. Asta până la finalul anului următor.

Acesta e termenul la care Uniunea Europeană suspendă comerţul cu tramvaie second-hand, spune Csuzi Istvan, directorul OTL SA.

Pas obligatoriu

„Am cumpărat cele patru tramvaie second-hand care sunt într-o stare mult mai bună decât cele pe care le aven noi în depou”, îşi argumentează Csuzi demersul. Licitaţia aprobată de aleşi, este, de fapt, o etapă intermediară obligatorie spre achiziţia directă, eventual tot de la regia de transport în comun din Berlin. „Pentru a putea încheia un contract direct avem nevoie de această procedură de licitaţie, pentru că regia din Berlin, de exemplu, nu vine să ne contacteze. Dacă nu se prezintă nimeni la această licitaţie, atunci putem încheia contractul direct cu Berlinul”, explică managerul.

Conform acestuia, 2013 este ultimul an în care se mai pot comercializa tramvaie second-hand în Uniunea Europeană. „Este o directivă dată, probabil, pentru a face piaţă producătorilor. Dacă vrem să ne dotăm cu tramvaie mai bune la preţuri acceptabile, în 2013 trebuie să o facem”, consideră Csuzi.

Reparaţii scumpe

„Parcul de tramvaie din dotarea OTL este îmbătrânit, tramvaiele având o vechime de 25-40 de ani şi durata normală de funcţionare expirată(…)Ca urmare a gradului avansat de uzură a tramvaielor aflate în circulaţie, media lunară a defecţiunilor înregistrate este de 400, iar cheltuielile cu reperaţiile au un nivel foarte ridicat(50-70 mii euro/garnitură)”, se arată în expunerea de motiove cu care executivul a susţinut cererea OTL SA în faţa aleşilor.

Suma care este dispusă societatea s-o achite pentru garniturile de tramvai şi transportul lor până în depoul de la Oradea este de 1.647.000 lei, cu TVA inclus.

15.000 euro garnitura

Cele patru tramvaie TATRA la mâna a doua cumpărate de OTL SA din Berlin, cu 15.000 de euro bucata, vor intra în trafic în cel mult o săptămână, spune directorul Csuzi Istvan. În mod paradoxal, costul transportului din Germania şi până la Oradea se ridică la 50.000 euro, în condiţiile în care OTL a negociat întreaga „marfă” la 60.000 euro!

Ultima „înnoire” second-hand a parcului de tramvaie al OTL SA datează din iunie, acest an, când societatea a cumpărat patru tramvaie TATRA la mâna a doua din Berlin, cu 15.000 de euro bucata. Costul transportului din Germania până la Oradea se ridică la 50.000 euro, în condiţiile în care OTL a negociat întreaga „marfă” la 60.000 euro! Garniturile au o vechime de 25 de ani şi sunt o rezolvare pe termen scurt pentru Oradea. „Ne-am orientat către modele identice cu cele care rulează la noi, din raţiuni care ţin de piesele de schimb. Am negociat 5.000 euro pe vagon şi 10.000 euro pe vagonul-motor”, spune la vremea respectivă Csuzi.

Taguri: , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor