Păpuşi de colecţie la Teatrul Arcadia

De Veronica Bursaşiu
Păpuşi de colecţie la Teatrul Arcadia
Unele sunt expuse în teatre castel, adică în decorul folosit în spectacole.

Vasilache- România, Punch- Anglia, Guignol- Franţa, Pulcinella- Italia. Păpuşi care au un numitor comun: sunt critice la adresa autorităţilor şi spun ce gândesc oamenii de rând.

Păpuşi vechi de 100 de ani, iar altele realizate la comandă în atelierele teatrului din Belfort după proiectele originale. 62 de păpuşi şi marionete pot fi văzute începând de azi şi până pe 31 mai, în cadrul unei expoziţii ieşite din comun, găzduită de Teatrul Arcadia. Păpuşile au fost aduse la Oradea de Teatrul de Păpuşi din Belfort- Olanda, în cadrul proiectului european „Itinerances”, specifice teatrelor din Franţa, Belgia, Grecia, Rusia, Bulgaria, Cehia, România, Italia, Olanda şi Germania.

Regizorul Radu Dinulescu este coordonatorul proiectului „Itinerances”, iar la vernisajul expoziţiei a participat şi realizatorul ei Jean-Paul Lang Vasilache şi Mărioara. Păpuşile specific româneşti au ajuns în urmă cu 30 de ani la un teatru din Elveţia, de la teatrul din Arad. De unde au fost ulterior cumpărate. Proiectul „Itinerances” se derulează între iulie 2013 – iunie 2015, în cadrul Programului Cultural European „Cultura 2007 – 2013”, componenta cooperare internaţională. Proiectul are un buget total de 405 000 euro, din care 200 000 euro reprezintă finanţare europeană iar restul- participare personală a celor patru organizatori: Teatrul Regina Maria – organizator principal, Teatrul de Marionete Belfort, Franţa – coorganizator, Compagnia Karromato Sobeslav, Cehia – coorganizator 2, Charles Kleinberg Production – Bruxelles, Belgia – coorganizator 3.

marionete

Premieră mondială

Proiectul actual este o continuare a proiectului „Vagabondaj”, proiect care s-a derulat între 2010 şi 2012 şi care a avut aceiaşi componenţi la nivelul organizatorilor, proiect care a permis producerea, la Arad, a primului spectacol din lume care a combinat marionetele cu imaginea stereoscopică, spectacol care s-a jucat la numeroase festivaluri internaţionale în lume: Franţa, Cehia, Ungaria, Slovenia, Turcia, SUA. În cadrul „Itinerances” au loc ateliere de lucru, în care se studiază construcţia şi mânuirea de păpuşi şi marionete, realizarea unui spectacol care îmbină tehnica străveche a păpuşăriei cu imaginea de sinteză şi proiecţia de film care va rămâne în repertoriul Teatrului Regina Maria şi care se va juca în cele patru ţări participante şi în Ungaria.

Copiii pot vizita expoziţia între orele 10 şi 17. Pentru grupuri organizate, actorii trupei Arcadia vor asigura ghidaj, cu condiţia ca grupul să se înscrie fie la Agenţia Teatrului Regina Maria fie la adresa de mail teatrularcadia@yahoo.com.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !