Parc fotovoltaic „cultivat” de Guvernul Norvegiei

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
6Comentarii
Parc fotovoltaic „cultivat” de Guvernul Norvegiei
Un proiect inovativ, unic în Europa de Est de este pe cale să se nască la ieşirea din Oradea.

Vor da utilitate unui teren care își pierduse utilitatea. Vor produce energie verde pentru necesitățile firmei și , în plus, cât pentru a ilumina un sat de dimensiuni mai mic. „Scopul proiectului este închiderea depozitului ecologic judeţean de deşeuri nepericuloase celula I cu suprafaâa de 3,8 ha şi montarea unui parc fotovoltaic pe acesta „, a anunţat ieri în cadrul unei conferinţe dce presă directorul general al ECO Bihor Pasztai Zoltan. Întâlnirea cu presa locală şi naţională a fost ocazionată însă pentru a anunţa că prima parte a proiectului, respectiv elaborarea lui a fost realizată cu succes. „Eco Bihor a aplicat cu succes în cadrul Green Industry Innovation Programme România prin Innovation Norway pentru elaborarea proiectului final privind realizarea unui parc voltaic în Oradea. Ca urmare a faptului că am aplicat cu succes pe partea de Project Develompment Found s-a ajuns la un acord privind finanţarea de către Innovation Norway a elaborării proiectului final, finanţarea nerambursabilă în valoare de 10.000 de euro. Pot să spun că am avut un mic succes, am prezentat o idee care a fost răsplătită de Guvernul Norvegiei şi sperăm că în final să vedem un proiect materializat la capătul oraşului. Proiectul este deja gata, noi îl vom depune probabil azi. Vom folosi o tehnoloie inovativă în Europa de Est. Din ştiinţa noastră mai există doar două astfel de proiecte în Europa. Pentru proiectele inovative din România, Guvernul Norvegiei prin Innovation Norway este dispus să cheltuiască 21 milioane de euro. Valoarea proiectului nostru este de peste 3 milioane de euro şi ceea ce sperăm noi să obţinem este maxim a ceea ce se acordă, o cofinanţare de 49%, adică aproximativ 1,5 milioane de euro. Indiferent dacă vom obţine cofinanţare sau nu, noi sperăm că aceasta se va întâmpla, proiectul se va realiza.”, a spus Pasztai Zoltan. Directorul general al societăţii a subliniat că până acum parcurile fotovoltaice se construiau pe terenuri scoase din circuitul agricol. „Noi vom reda utilitate unui teren care îşi pierduse utilitatea în plus vom folosi o tehnologie inovativă şi dorim ca oamenii să ştie că există acest fond al Norvegiei care susţine astfel de proiecte. Suprafaţa vizată de noi este 3,8 ha care va fi acoperită cu 4000 de panouri. „Gergely Krisztian, consultant OTP Consulting spune că din baza de date a Fondului doar o firmă din Oradea a mai aplicat pentru cele 21 de milioane de euro puse la dispoziţie de Fondul Norvegiei pentru proiecte innovative.

Directorul tehnic al Eco Bihor, Szentes Istvan a explicat că fazele prin care va trece groapa de gunoi pentru a deveni parc fotovoltaic.„ Vom aduce groapa la o formă piramidală. Vom pune un strat de drenaj pentru a capta biogazul, vom proceda la o impermeabilizare pentru ca apa să nu pătrundă în copul depozitului. Un strat de pământ de 85 cm grosime , gazon cu vegetație rezistentă la eroziune vor completa straturile. Panourile vor putea fi înclinate la diferite unghiuri- aceasta fiindcă depozitul se mai poate tasa și să devină neuniform. Panourile vor avea mobilitate astfel încât să poată capta optim razele solare ”, a spus directorul tehnic Szentes Istvan. În Bihor, conform studiilor, panourile fotovoltaice funcționează optim 1280 de ore pe an. Contractul de finanțare pentru proiectul parcului fotovoltaic ar urma să fie semnat în februarie 2014. Evident, în condițiile în care Guvernul Norvegiei va acorda finanțare. Conform graficului expus de conducerea firmei, lucrările la parcul fotovoltaic vor debuta în martie 2014. „Durata planificată a proiectului este de 24 de luni, din care: închiderea celulei I de depozitare deseuri nepericuloase se va întinde pe o perioadă de nouă luni și jumătate, urmând ca în restul perioade de șapte luni și jumătate să fie montate panourile fotovoltaice ”, spune directorul Pasztai Zoltan. Cultivarea cu panouri fotovoltaice va avea loc în 2015, urmând ca la finele lui 2016 să aibă loc recepția lucrărilor.

Beneficii după închiderea celulei I:

-Va oferi protecţie de durată împotriva formării de mirosuri şi praf

-Va opri împrăştierea de către vânt a deşeurilor uşoare

-Va opri pătrunderea apei din precipitaţii în corpul depozitului

-Va opri migrarea gayelor în atmosferă

-Va opri apariţia incendiilor în depozite

-Va opri deteriorarea stratului de vegetaţie de la suprafaţă din cauza gazului de depozit

-Va integra zona depozitului în peisajul înconjurător

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor