Parcarea subterana de pe strada Independentei, 6,7 milioane euro

Reactualizat la:
Parcarea subterana de pe strada Independentei, 6,7 milioane euro
Valoarea propusă aleşilor locali este mai mică cu 1,2 milioane de euro faţă cea votată în 2009.

Parcarea subterană din strada Independenţei a primit unanimitate de voturi în şedinţa Consiliului local, investiţia necesară estimată în studiul de fezabilitate fiind de 5,4 milioane de euro fără TVA-ul de 24%. Construcţia este un obiectiv comun al Primăriei şi RCS&RDS, cele două s-au angajat la investiţii proporţionale cu terenul deţinut în proprietate: 70% Primăria şi 30% compania privată.

Din motive tehnice, prezentarea proiectului a fost făcută de autor, arhitectul clujean Macalik Arnold, după votare. Expunerea sa a fost primită cu interes chiar şi în aceste condiţii.

Amenajarea este gândită pe trei etaje sub pământ. Accesul s-ar face pe două rampe, de asemenea construte sub nivelul solului. Volumul de 31.810 mc constuiţi oferă spaţiu pentru 400 de automobile şi un autocar, investiţia necesară unui loc de parcare fiind estimată la 14.000 euro fără TVA. Intrările sunt prevăzute la cele două capete pe lungimea terenului: spre statuia lui Mihai Eminescu şi spre Sinagoga Neologă. „Construcţia se propune a fi realizată din structură de beton armat, monolit şi prefabricat”, se arată în raportul de specialitate al materialului votat.

Proiectul agreeat miercuri în Consiliul local este a rezultat în urma analizei făcute de specialiştii angajaţi de compania privată pe un mai vechi proiect al parcării, ce face obiectul unei hotărâri a Consiliului local din 2009. La acea vreme consilierii şi-au dat votul pentru o investiţie estimată la 7,9 milioane euro cu TVA.

Ar păstra vegetaţia

„Pornim de la premisa să păstrăm zona verde prezentă acum. Sunt nişte arbori de o vârstă care merită păstraţi”, spune arhitectul care a propus municipalităţii şi o variantă de amenajare a terenului de deasupra parcării subterane.

Acesta consideră că atualul perete de beton care mărgineşte Crişul Repede în zona parcării nu-şi are locul acolo. “Pe malul Crişului, în locul scărilor ar putea să fie o rampă lină spre Criş, din capătul podului Ferdinand”, propune acesta, în ideea de a deschide „spectacolul apei” publicului orădean.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !