Parcări atribuite cu cântec, pe strada Iza

De Călin Corpaş
8Comentarii
Locurile de parcare pe care le-ar dori toţi
Locurile de parcare pe care le-ar dori toţi
Deşi asociaţia spune că nu s-a băgat, o scară de bloc a primit locuri de parcare de la Primărie, iar unii proprietari au fost lăsaţi pe dinafară.

Modul în care a decurs atribuirea locurilor de parcare a băgat dihonia în asociaţia de proprietari Iza. Oamenii sunt nemulţumiţi atât de locurile puţine de parcare, cât şi de felul în care preşedintele asociaţiei şi şefii de scară au gestionat situaţia. Szakacs Roza, o orădeană ce locuieşte pe strada Iza nr. 7, bloc S8, scara A, reclamă faptul că, deşi iniţial, la nivel de asociaţie s-a stabilit anul trecut să nu se atribuie locuri de parcare cu plată, din cauza locurilor insuficiente, în cele din urmă, în blocul său procedura a avut loc, în noiembrie-decembrie! Fără să fie anunţat în prealabil, în scris şi fără să fie luate în considerare toate dosarele depuse. Printre acestea, şi dosarul său, pe care l-ar fi întocmit pentru nepotul Adrian Ţepeluş, după ce a aflat din întâmplare că se depun dosare.

Au aflat din întâmplare

„Din fericire, într-o zi, când am fost să plătesc asociaţia la doamna contabilă Popa, a venit şi doamna Sasu, şefa de scară de la scara B, cu nişte dosare întocmite pentru parcările de domiciliu pe bază de abonament. (…) După acestea am aflat că doamna Sasu împreună cu domnul Roşca (preşedintele de asociaţie – n.r.) au ales dosarele după părerea şi placul lor, pentru cele opt locuri care se pot obţine fără licitaţie”, scrie Szakacs în adresa trimisă către Primărie. Dosarul său şi al vecinei Cristina Ciobanu nu au mai ajuns să se concretizeze cu locuri de parcare. În răspunsul primit de la Serviciul Parcări al Primăriei, Szakacs află că dosarul nepotului său nici nu a ajuns pe masa Comisiei de atribuire, unde au fost aduse opt dosare. Adică exact atâtea locuri câte puteau fi atribuite în faţa scărilor A şi B din blocul S8. Aspectul i-a întărit pensionarei convingerea că atribuirea s-a făcut „pe sub mână”.

Vecina Rozei Szakacs, Cristina Ciobanu, este la fel de revoltată. „Nu a fost afişat nimic în legătură cu parcarea. Am aflat şi eu întâmplător, când m-am dus să plătesc asociaţia. Doamna Sasu le-a adunat, le-a dus la Roşca, dânsul le-a aranjat, pe ale noastre le-a respins, le-a triat, a dus doar opt. Erau zece şi au dus doar opt. Patru la o scară, patru la alta. Au dus exact câte locuri de parcare sunt!”, susţine Cristina Ciobanu.

Şi alţi vecini sunt nemulţumiţi. Sam Monika şi-ar dori un loc de parcare, dar acum nu are unde şi afirmă şi ea că nu a văzut vreu afiş care să anunţe atribuirea locurilor. „Aşteptam să vină, că ştiau că eu doresc. Am şi sunat la Serviciul Parcări, însă de acolo mi s-a comunicat că numai prin asociaţie se face atribuirea. Ce să fac, în fiecare seară să tremur? M-am trezit cu bileţele pe parbriz, mi s-au îndoit ştergătorarele, sunt zgârieturi pe maşină şi am fost ameninţată că-mi voi găsi maşina la Serviciul Parcări”, spune Monika Sam, deranjată că unii se fac stăpâni pe locuri ce nu le aparţin. Orădeanca crede că cei care au mers la Serviciul Parcări fără toate dosarele şi fără să anunţe la avizier, nu au procedat corect.

Un alt riveran din S8, scara A, Constantin Costandanche, subliniază cum în zonă nu sunt nici pe departe suficiente locuri de parcare şi cum cei din blocurile învecinate vin să parcheze în faţă la S8. Pentru vecinul său, Gabriel Popa, atribuirea e cu cântec. „Dacă la o scară de 20 de apartamente se dau patru locuri de parcare, ce aş putea zice? Eu am maşina personală şi două servici, dar nu le aduc acasă, că nu ai unde să parchezi acolo. Nu este normal să dai aşa puţine locuri, având în vedere că noi suntem acolo defavorizaţi, pentru că e centrala termică în faţa scării. În primă fază s-a făcut un dosar, mi-a spus numărul locului. Apoi am primit altă foaie şi am mutat maşina patru locuri mai încolo. Nu am văzut niciun afiş. Din vecini am aflat”, spune şi Popa.

Şeful asociaţiei s-ar scoate

Ion Simon, şeful Serviciului Parcări spune că atribuirea s-a făcut conform Regulamentului municipal. „În Comisia de atribuire, de la noi sunt doar doi membri. Şefii lor de la nivel de asociaţie sunt prezenţi aici când se face astribuirea şi urmăresc să se respecte normele. Eu nu zic că nu ne-ar putea fenta, dar trebuie să discute mai întâi cu preşedintele de asociaţie şi după aceea cu noi”, susţine Simon, arătând că, de fapt, problema este la nivel de asociaţie. Primăria a lucrat, aşadar, doar cu dosarele aduse de asociaţie. Atâtea câte au fost.

Preşedintele asociaţiei, Nicolae Roşca se spală pe mâini. Susţine că e nevinovat, deoarece atribuirea de la S8 nu ar fi fost organizată de asociaţie! Însă ce transmite Roşca e cel puţin curios, deoarece atribuirile se pot face doar la nivel de asociaţie, potrivit Regulamentului Primăriei. Din cele spuse de preşedintele asociaţiei, se deduce că cele opt locuri de parcare, câte patru pentru fiecare scară, au fost date în urma unei înţelegeri încheiate între unii proprietari din S8 şi funcţionarii de la Serviciul Parcări!

„La nivel de asociaţie nu s-a făcut pentru că lumea nu a dorit, din cauza locurilor prea puţine. Sunt 100 de maşini şi 15 locuri. Cum să le împărţim? Atunci lumea a zis că nu vrea. Asta a fost treaba”, transmite Nicolae Roşca, care relatează cum a ajuns să se atribuie opt locuri pentru blocul S8, scările A şi B. „Dosarele nu au fost depuse de asociaţie. Singurii, cei de la S8 care au mers la Parcare. Domnul Viorel Sava (riveran – n.r.) are o colegă acolo, la Serviciul Parcări, că ei se încadrează acolo, deşi nu are asociaţia acolo locuri de parcare, ci aparţin altor asociaţii. Însă, a zis de la Parcări că se încadrează la 30 de metri distanţă de S8. Nu am participat deloc. Am fost acolo cu ei, că m-au chemat cu ei, la Serviciul Parcări. Cei care nu şi-au depus, mai pot să îşi depună dosarele, că încă nu s-a licitat. Dar locurile acelea aparţin altei asociaţii. Dacă ei fac licitaţie şi nu se completează, le dă la S8, care, în mod normal, are doar acele locuri care sunt de-a lungul troatuarului”, spune preşedintele asociaţiei, care prefigurează că în viitor, pentru rezolvarea problemelor cu locurile de parcare pe această stradă înghesuită, ar trebui realizate alte locuri de parcare, în spatele blocurilor. De pe terenul viran sau din reducerea grădinilor blocului.

Până atunci, însă, pe cei din scara A a blocului S8 Roşca îi trimite la Rodica Sasu, şefa de scară de la B, pentru a-i cere socoteală privind felul în care a gestionat dosarele. Chiar dacă el, Nicolae Roşca, a girat manevra, fiind prezent la Primărie la procedura contestată de cei care au rămas fără locuri de parcare. Îl cităm pe Roşca: „E o problemă acolo, dar nu este o problemă de asociaţie”…

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor