Părinţii eliminaților cer înregistrările de la Bac

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
12Comentarii
Părinţii eliminaților cer înregistrările de la Bac
Cum copiii lor pretind că nu au copiat unii de la alţii, un grup de părinţi cere IŞJ-ului să le arată filmele de la Bac.


„Au stricat viitorul copiilor noştri!”, „Nu se poate să le anuleze examenul fiindcă nu le-au dat să semneze proces verbal de scoatere din sală!”, „Copiii nu sunt vinovaţi, ci profesorii din sală care au semnat că examenul s-a desfăşurat în regulă!”. „Cum să fie suspendat două sesiuni de bacalaureat băiatul meu care vrea să se înscrie la Poliţie? Ce o să muncească el între timp?”…

Cam acestea sunt primele argumente cu care un grup de părinţi din Ştei s-au prezentat miercuri dimineaţă în faţa ziariştilor care i-au aşteptat la sediul IŞJ Bihor pentru a le asculta punctele de vedere.

„Noi credem că a fost o decizie pripită în cazul elevilor care au fost eliminaţi pe motiv că au fost «sursă». O să încercăm să ne adresăm Procuraturii pentru a verifica dacă nu a fost strict doar vina profesorilor supraveghetori că s-a copiat în sala de examen. Din înregistrările video ar trebui să se vadă ce s-a întâmplat şi a cui e responsabilitatea”, ne-a declarat Adrian Şodinca, unchi al unuia dintre elevii care susţin că nu şi-au ajutat intenţionat colegii să copieze.

Cel mai vehement s-a arătat fostul director al Colegiului Tehnic «Unirea» Ştei, Burtă Voicu, schimbat în toamnă de la conducerea unităţii de învăţământ care tocmai s-a ales cu 108 elevi eliminaţi de la Bac. „Au executat întreaga sală unde a dat examenul fiica mea ca să se poată răzbuna pe mine. Au chemat şi profesori de la clasă ca să îmi identifice fata pe înregistrări. Fata mea are doar note de 9 şi 10, cum se poate să nu îşi ia Bacalaureatul? Nu e vina ei că alţii s-au inspirat de la ea, ci a supraveghetorilor”, a afirmat Burtă Voicu.
„Am fost pusă să stau în prima bancă intenţionat, fiind cea mai bună la matematică, probabil pentru ca să se poată uita alţii în foile şi ciornele mele. Am fost aşezaţi unul lângă altul, fără distanţa cuvenită între ei. Nu era datoria mea ci a profesorilor supraveghetori să se asigure că nu se inspiră alţii de la mine. Eu mi-am văzut de rezolvarea lucrării mele, atâta tot”, a declarat şi fiica profesorului Burtă Voicu. Întrebată dacă le-a cerut profesorilor supraveghetori să atenţioneze candidaţii care copiau de la ea, fiica profesorului Burtă Voicu ne-a răspuns că nu. „Din atitudinea profesorilor din sală am înţeles că încurajau copiatul şi nu avea nicun rost să îmi pierd timpul cerându-le să intervină”, ne-a răspuns domnişoara. În fine, întrebată dacă a întors capul spre colegii din spate, tânăra ne-a asigurat că a făcut-o doar pentru a-i potoli.

Însă potrivit unor surse din ancheta disciplinară, pe înregistrările video se vede că tânăra în cauză ar fi stat mai bine de o oră întoarsă către colegii din spate. Evident, controversa ridicată de părinţi şi de copiii care afirmă că au fost neintenţionat «surse» de inspiraţie pentru alţii, poate fi clarificată doar de vizionarea înregistrărilor. Însă inspectorul general Nicolae Avram precizează că metodologia actuală nu prevede posibilitatea de a le prezenta părinţilor nemulţumiţi înregistrările video din timpul examenului.

„În primul rând, subliniez că nu conducerea Inspectoratului a decis eliminarea celor 108 elevi ci strict Comisia de Examen de la Ştei, în urma analizării îndelungi a înregistrărilor video. Situaţia lucrărilor identice a fost sesizată de o profesoară corectoare din judeţul Timiş. Iar înregistrările au fost vizionate luni şi de membrii Corpului de Control a ministrului Educaţiei. Daţi-mi voie să cred că nici şeful Corpului de Control nu are nimic personal cu elevii din Ştei. Eu înţeleg nemulţumirea ca părinte a domnului profesor Burtă Voicu. Dar noi avem obligaţia de a asigura corectitudinea examenelor indiferent de cei afectaţi. Personal, aş dori ca părinţii nemulţumiţi să poată vedea înregistrările care se păstrează atât în Centrul de bacalaurat Ştei dar care au ajuns şi la Minister. Metodologia actuală ne ne permite însă nouă, ca Inspectorat Şcolar Judeţean, să prezentăm înregistrările la părinţi”, ne-a declarat şeful IŞJ Bihor,. Nicolae Avram. Acesta ne-a mai informat că a înaintat întreaga documentaţie privind desfăşurarea examenului de la CT «Unirea» la Poliţia Ştei. „Inspectoratul Şcolar şi-a făcut strict datoria de a sesiza organele competente. Poliţia Ştei este cea care va stabili dacă au fost sau nu profesori implicaţi în activităţi de fraudare. Dacă organele judiciare vor concluziona că nu a fost nicio fraudă, persoanele nemulţumite vor putea acţiona în instanţă Ministerul”, a conchis Nicolae Avram.

În context, Jurnal Bihorean a solicitat astăzi Biroului de Presă al Ministerului Educaţiei un punct de vedere privind o eventuală completare a metodologiei care reglementează vizionarea înregistrărilor de la examenele şcolare. Aceasta cel puţin în cazurile în care există contestaţii.

Numele eliminaţilor de la Ştei e publicat pe site-ul ISJ Bihor

Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean poate fi consultată lista candidaţilor la actuala sesiune de bacalaureat, la ultima rubrică fiind trecut promovat, nepromovat, absent sau eliminat.

Cu menţiunea că şi din alte centre de bacaluareat au fost eliminaţi candidaţi (Daina Flaviu Sorin, Derşidann Daniela Georgiana şi Topi Andrei Florin toţi de la Popeşti respectiv Petrucău Adrian Vasile de la „Onisifor Ghibu” Oradea), iată o listă cu candidaţi de la Ştei care apar ca „eliminaţi” în pdf-ul postat pe http://www.isjbihor.ro (ne cerem scuze pentru eventuale greseli inerente parcurgerii unui fisier cu aproape 5.500 de candidati):

Avram Claudiu Andrei

Balasko Irena Mirabela

Bar Călin Sorin

Belei Andrei Gheorghe

Bercea Cristina Daniela

Bileac Cristina Daniela

Boca Diana Ioana

Bogoşel Andrada Florina

Bold Loredana Mădălina

Boloca Gheorghina

Bologa Robert George

Bonchiş Amalia Rebeca

Borza Emanuela Florina

Brie Marin Ionuţ

Brîndaş Cosmin Sorin

Buha Florentina Ioana

Burtă Nina Mădălina

Burtă Alexandra Maria

Buz Larisa Roxana

Chira Marin Iosif

Cioară Sergiu Răzvan

Codrean Timotei

Coldea Elena Claudia Veronica

Creţ Cătălin Alexandru

Danciu Fabian Denis

DelimanAna Maria

Domşa Ionuţ Cătălin

Dudaş Cristian

Farcaş Vlad Andrei

Filip Adrian Marcel

Filip Timotei

Foghiş Denisa Corina

Foghiş Cătălin

Groza Aurelia Teodora

Haica Andrei Florin

Hera Mariana

Herle Schmidt Klaus

Hopide Maria Bianca

Ilaş Adrian Ionuţ

Indrei Gabriel Ioan

Iosif Robert Mihai

Judea Ana Maria

Judea Paul Dorin

Kurczveil Mihai Valentin

Laslău Adrian Antonnio

Laza Dan Richard

Leş Mihaela Florica

Mance Manuel Mirel

Mariş Viorel Florentin

Matei Vasile

Mateiu Iosif Călin

Mateş Petrică Daniel

Merce Vlad Ioan

Micula Răzvan Nicolae

Micula Rareş Florin

Mocan Cătălin Crăciun

Morar Claudia Dumitrela

Morar Florin

Moza Ciprian

Neag Vasile Ioan

Neag Adrian Daniel

Neag Ioana Adriana

Negrea Alin Vlăduţ

Negriţă George Alexandru

Negriţă Alin Florin

Negriţă Ionuţ Mircea

Negruţ Adina Ramona

Nica Adrian Florin

Nicolae Raul Daniel

Olaru Raul Daniel

Oros Rafael

Oros Marin Ionuţ

Oros Miriam

Pantea Elisei

Pantea Ionela Gabriela

Petrişor Roxana

Petruse Alexandra Ioana

Petruse Alexandru Ionuţ

Petruse Andreea Georgiana

Peţari Melina Alexandra

Pîrle Zorin Ionuţ

Plisco Cristina Florinda

Popa Gabriel Ioan

Popa Larisa Lorena

Rada Nicoleta

Rusu Mădălin Ionuţ

Sabău Cristian Florin

Sala Călin Marin

Secui Adina Lorena

Simoc Ştefania

Stan Daniela

Stan Alin Lucian

Stan Bogdan Traian

Stan Cătălin Ionuţ

Stana Andrei Ionuţ

Tău Gheorghina

Teaha Laurenţiu Florin

Tirla Alexandru Valetin

Tomeniuc Florina Andreea

Tuduce Larisa

Ţiboc Vlad Florin

Ţoţa Robert George

Vid Cristina Nicoleta

Vidra Daniel Constantin12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor