Parteneri din Ungaria pentru Şteiul geotermal

De Veronica Bursaşiu
7Comentarii
Parteneri din Ungaria pentru Şteiul geotermal
Din cadrul proiectului care ar urma să valorifice potenţialul geotermal al Şteiului face parte şi un centru balnear.

Finalizarea forajului pentru apă geotermală „ar putea aduce mari schimbări în oraşul nostru”, anticipează primarul Şteiului Iulian Bălaj. „La o primă evaluare a rezultatelor, apa geotermală are o temperatură de 60 grade şi un debit care ne îndreptăţeşte să sperăm că vom putea realiza un proiect pentru folosirea ei.

Vizăm realizarea unui proiect care se va derula pe o durată de câţiva ani şi care ar avea ca obiective instituţiile publice, ştrandul şi locuinţele din domeniul privat. După cum ştiţi, de trei ani de zile nu s-au putut depune proiecte pentru a avea surse de finanţare. Studiem posibilitatea de a depune un proiect în cadrul POR pe componenta de „Creştere a eficienţei energetice 8 a instituţiilor publice, dar în acelaşi timp am contactat nişte potenţiali parteneri din Ungaria, pentru a putea depune un proiect în oglindă pe HURO”, spune primarul Şteiului. Investiţia preconizată este de un milion de euro, aproximativ atât cât este bugetul Şteiului pe un an. „Nu se poate pune problema să facem a această investiţie din bugetul local. Bugetul Şteiului este de un 1,1 milioane euro, iar bugetul de dezvoltare este undeva la 200.000 de euro pe an”, a spus primarul Iulian Bălaj.

Studiu american

Şeful Primăriei Ștei consideră, de-altfel ca o prioritatea cuprinsă şi în strategia de dezvoltare a localităţii în perioada 2014-2020 „identificarea unor surse de finanţare, în condiţii de sustenabilitate, pentru realizarea proiectelor cu impact asupra dezvoltării şi revigorării oraşului, în special în domeniile infrastructurii, energiei, protecţiei mediului, educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale a condus la elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală a oraşului Ştei pentru următorii 6 ani, într-un context favorabil, reprezentat de perioada de programare 2014-2020”. Realizarea unui centru balnear la Liceul 1 e unul dintre pilonii de bayă ai Şteiului geotermal. În realizarea acestui proiect, Consiliul local Ştei a primit şi un sprijin american. Anul trecut, patru tineri licenţiaţi ai Universitatii din Arizona (Statele Unite ale Americii) s-au prezentat în faţa consilierilor locali cu intenţia de a elabora un studiu de fezabilitate pentru valorificarea apei geotermale din subsolul oraşului. Cei patru tineri care urmează studii masterale, s-au specializat în economie la Thunderbird School of Global Management din cadrul Arizona State University. Primarul Iulian Bălaj spune că şi tinerii americani au susţinut ideea unui centru balnear. „De altfel, noi am şi prins bani în buget pentru un proiect al unui asemenea centru balnear”, a adăugat primarul Bălaj.

Taguri: ,


7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor