Paşi pentru limitarea risipei alimentare

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
2Comentarii
Daniel Buda, eurodeputat PPE
Daniel Buda, eurodeputat PPE
„Nimic nu se pierde, totul se transformă!” – este principiul pe care Parlamentul European îl doreşte pus în aplicare, în privinţa hranei.

Circa 88 de milioane de tone de mâncare sunt irosite anual în Uniunea Europeană, cu costuri asociate estimate la 143 miliarde de euro, conform statisticilor Comisiei Europene. CE apreciază risipa alimentară nu doar o problemă de ordin etic şi economic dar, în acelaşi timp, epuizează limitatele resurse naturale. În acest context, eurodeputatul Daniel Buda (PNL – PPE) informează despre paşii ce se fac la nivelul Parlamentului European pentru reducerea risipei alimentare. Se doreşte transformarea fostelor alimente și a subproduselor din lanțul alimentar, în hrană pentru animale.

În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărui membru este şi Buda, s-a votat pentru îmbunătățirea acestui circuit pentru ca, în final, subprodusele din lanțul alimentar uman să fie utilizate ca hrană pentru animale. Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, competentă în fond, a inclus o serie de sugestii. Se pleacă de la premisa că fermierii depind de comercializarea produselor lor și că pierderile de produse la nivelul exploatațiilor înseamnă pierderi de investiții și de venituri. La nivelul Parlamentului European, s-a concluzionat că este nevoie de o optimizare a folosirii fostelor produse alimentare pentru hrana destinată animalelor, dar şi de o mai bună trasabilitate a produselor.

food-waste-infographic Risipa alimentară – o caracteristică a omului modern Sursa: coolharvest.org ©

Nevoie de finanţare

Se subliniază şi rolul organizaţiilor de producători, în condiţiile în care „este nevoie de un acces sporit la finanțare pentru inovare și investiții în tehnologii de tratare, precum compostarea și digestia anaerobă sau prelucrarea ulterioară a produselor, ceea ce le-ar putea facilita fermierilor accesul la noi piețe și clienți”. A fost subliniat și faptul că risipa de alimente din etapa de producție primară este greu de cuantificat. De aceea, Parlamentul European și a solicitat Comisiei Europene să identifice și să disemineze în statele membre cele mai bune practici privind colectarea datelor referitoare la pierderea și risipa alimentară din cadrul exploatațiilor, fără plasarea unei sarcini administrative suplimentare asupra fermierilor, informează Buda.

Amendamente

Daniel Buda a depus o serie de amendamente la acest proiect. „Am solicitat statelor membre să monitorizeze și să comunice la timp pierderile înregistrate în consumul de alimente. De asemenea, am atras atenția asupra nevoii unei Platforme de sprijin financiar care să atragă investiții și inovare în vederea reducerii pierderilor, precum și transformarea pierderilor de alimente în energie. Pentru ca acest circuit să funcționeze, am subliniat necesitatea instituirii unui organism de prognoză coordonat la nivelul UE în vederea evitării blocajelor în urma supraproducției și a volatilității prețurilor”, transmite Buda.

Preşedinte al PNL Cluj, eurodeputatul Buda este cel mai apropiat europarlamentar liberal faţă de judeţul Bihor, din grupul PPE – Partidul Popularilor Europeni. Buda se arată constant interesat de problemele bihorenilor, invitându-i pe toţi cei 46 de primari PNL din judeţul Bihor la Bruxelles, în 2016.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor