Paşi spre fragmentarea CET-ului

De Cristina Ghilea
1Comentariu
Paşi spre fragmentarea CET-ului
În Consiliul local s-a ridicat problema datoriilor Sânmartinului – noul partener al Oradiei în termie, faţă de CET.

Municipalitatea parcurge etapele obligatorii pentru separarea părţii de producţie de cea de transport şi distribuţie de termie. După ce, într-o şedinţă extraordinară anterioară, aleşii locali au votat înfiinţarea societăţii Termoficare SA, proprietatea comună a Oradiei şi a comunei Sânmartin, cu ocazia celei din această săptămână s-au pronunţat, din nou, pe această temă. Aceştia au aprobat retragerea delegării gestiunii serviciului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat de la operatorul SC Electrocentrale Oradea SA. Acest serviciu va fi delegat prin atribuire directă în sistem centralizat către noul operator, SC Termoficare Oradea SA.

Pe lângă situaţia financiară dezastruoasă a CET-ului, factorul decisiv în acestă decizie este că Electrocentrale SA a pierdut licenţa pentru transport şi distribuţie, care i-a fost retrasă dă ANRSC împreună cu impunerea unei interdicţii de doi ani pentru reautorizare.

Supărăcioşi

Cu ocazia aceleiaşi şedinţe extraordinare a deliberativului local, aleşii locali au fost chemaţi şi să numească reprezentanţii Consiliului local în Adunarea Generală a Acţionarilor(AGA). Din partea PNL-ului a fost numit consilierul local Lucian Popa iar de la PSD, Ioan Bonchiş. Faptul că au rămas pe din afară nu i-a mulţumit pe consilierii UDMR, care au reclamat inclusiv faptul că asocierea cu Sânmartinul este periculoasă dată fiind istoria datoriilor acumulate de comună la plata facturilor la termie.

Au fost, liniştiţi, de primarul Ilie Bolojan. „Consiliul de Administraţie va conduce această societate şi acesta va avea o componenţă mai largă”, a spus edilul, lăsând să se subînţeleagă o promisiune nerostită…

Datorii uriaşe

Bolojan a mai confirmat că Sânmartinul a acumulat datorii la termoficare, dar a spus că vina este a societăţii care a încasat dar n-a plătit mai departe către CET. „Şi acum au datorii imense, au ajuns să vândă Ştrandul 1 Mai ca să mai plătească din ele”, a reclamat Iulius Delorean.

Primarul a precizat că Sânmartinul a achitat 1,5 milioane de euro CET-ului şi că mai are de plătit 1 milion de euro. „La încasarea integrală a sumei din vânzarea ştrandului, plătesc diferenţa. Sper să nu mai avem astfel de probleme. Cum Compania de Apă încasează fără probleme apa, aşa sper ca şi Termoficare SA să nu mai acumuleze datorii”, este concluzia primarului.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor