Patriarhia Ortodoxa domoleste Episcopia in disputa cu greco-catolicii din Vintere

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
1Comentariu
Patriarhia Ortodoxa domoleste Episcopia in disputa cu greco-catolicii din Vintere
Pe 28 noiembrie, Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi-a postat pe site-ul www.eparhiaortodoxaoradea.ro un comunicat acuzator atât faţă de cei 12 „indivizi” greco-catolici din Vintere care „hărţuiesc incredibil” 676 de credincioşi ortodocşi din Vintere, cât şi faţă de instanţele care au dat „hotărâri judecătoreşti strâmbe” privind retrocedarea bisericii, cât şi faţă de comandanţii Jandarmeriei Bihor – colonel Ioan Huluban.

În acelaşi comunicat, printre altele, Episcopia Ortodoxă argumentează că dreptul de proprietate asupra unui lăcaş îl are comunitatea care are mai mulţi membri. Ceea ce, în drept laic, ar însemna că o familie mai numeroasă poate scoate din casă o familie cu mai puţin copii.

Fără să îşi nuanţeze până acum poziţia faţă de comunicatul Episcopiei orădene, Patriarhia Română a postat pe 29 noiembrie, pe site-ul agenţiei sale de presă, www.basilica.ro, un «APEL LA ÎNŢELEGERE ŞI COOPERARE PRATICĂ».

Dat fiind că e mai scurt, în redăm complet:

„Patriarhia Română regretă neînţelegerile privind lăcaşul de cult dintre cele două comunităţi de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici din satul Vintere, judeţul Bihor, şi exprimă speranţa că această situaţie nedorită va fi depăşită cât mai curând posibil pentru restabilirea păcii sociale între locuitorii acestei localităţi bihorene. Este trist faptul că pentru rezolvarea neînţelegerii patrimoniale dintre credincioşii ortodocşi şi greco-catolici din localitatea Vintere s-a apelat mai întâi la justiţie, în loc să se încerce soluţionarea diferendului pe calea dialogului la nivel local, aşa cum de altfel s-a recomandat la întâlnirile internaţionale dintre Biserica Romano-Catolică şi Bisericile Ortodoxe. De aceea, Patriarhia Română face un apel către ierarhii celor două eparhii, Ortodoxă şi Greco-Catolică, de a iniţia în cel mai scurt timp dialogul la nivel local pentru identificarea unei soluţii pastorale practice de rezolvare a neînţelegerii dintre cele două comunităţi româneşti. ”

Mai notăm că Episcopia Greco-Catolică de Oradea şi-a postat şi un comunicat, pe propriul site, www.egco.ro, încă din dimineaţa zilei de 28 noiembrie.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor