Patru centre de zi, inaugurate la Săcuieni

De Veronica Bursaşiu
Inaugurarea Centrului de zi Cadea FOTO:TIBERIU TIPONUŢ
Inaugurarea Centrului de zi Cadea FOTO:TIBERIU TIPONUŢ
Separarea copilului de familie afectează negativ dezvoltarea sa sufletească, iar efectele se văd de-a lungul vieţii.


Dacă îi sprijini şi le redai încrederea în sine, aceşti copii reuşesc! Pornind de la acest deziderat, în satele aparţinătoare comunei Săcuieni s-au pus bazele a patru centre de zi. Recent la Cadea a avut loc inaugurarea Centrului de Zi pentru prevenirea separării copilului de familia sa. Asemeni acestui centru, în Săcuieni sunt acum patru centre de zi, construite în localităţile: Sânnicolau de Munte, Ciocaia, Cubulcut şi Cadea Mare. Acestea au fost realizate în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin programul derulat de Ministerul Muncii Familiei protecţiei sociale şi a persoanelor vârstnice. „Centrele de zi pentru prevenirea separării copilului de familia sa din localităţile Sânnicolau de Munte, Cadea, Ciocaia şi Cubulcut au fost finanţate în baza H.G. 928/2007 pentru ratificarea acordului cadru de împrumut F/P 1566/2006 între România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”, spune Tibor Tiponuţ, comunicator în cadrul Primăriei Săcuieni.

Evenimentul a fost deschis de primarul Béres Csaba, care a ţinut să-şi exprime bucuria că cele patru centre de zi au fost executate la timp. Centrele de zi în Sânnicolau de Munte, Cadea şi Ciocaia au fost construite de către CIAC, iar cel din localitatea Cubulcut a fost construit de către Marconst. Centrele sunt moderne şi bine dotate. În fiecare dintre centre se află cabinete, birouri, holuri, săli multifuncţionale şi grupuri sanitare. Dintre activităţile derulate în cadrul centrelor de zi Tibor Tiponuţ a amintit: activităţi de socializare, terapie prin artă, activităţi pentru prevenirea abandonului şcolar, asistenţă şi susţinere în pregătirea temelor de casă, activităţi de educaţie parentală, activităţi de educaţie şi igienă corporală, activităţi recreative, dezvoltarea de abilităţi de internet şi calculator. În urma semnării unui contract, cele patru centre de zi vor fi utilizate de Fundaţia Creştină Diakonia.

Prezent la eveniment, deputatul UDMR Szabó Ödön a reamintit că pe vremuri localnicii de la ţară au avut posibilitate de a trăi în comunitate, dar în prezent trebuie să creăm oportunități pentru construirea comunității. Parlamentarul a atras atenţia că realizarea celor patru centre de zi în comuna Săcuieni este cu atât mai meritorie cu cât, în Bihor, prin acest proiect s-a mai construit doar încă un astfel de stabiliment. În continuare, Szoboszlai Erzsébet, coordonatorul din judeţul Bihor al Fundaţiei Creştine Diakonia a prezentat activitatea fundaţiei. Aceasta a spus că Diakonia şi-a început activitatea în Oradea acum patru ani cu 30 de copii. În prezent, în judeţul Bihor, Fundaţia este prezentă în 11 localităţi şi se ocupă cu 363 de copii. Cu sprijinul Fundaţiei, aceşti copii, după şcoală sunt prezenţi în centre de zi. Copiii primesc mâncare caldă, după care sunt ajutaţi la învăţătură şi teme. După terminarea lecţiilor, copiii beneficiază şi de un program de relaxare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !