Paula Lezeu, artista care studiaza pedagogia

Paula Lezeu, artista care studiaza pedagogia
Este o tânără speranţă a cântecului popular bihorean care prin talentul şi vocea ei deosebită a reuşit să ajungă la sufletele iubitorilor de folclor.

Se bucură de un real succes la fiecare apariţie pe scenă. S-a născut în Remetea, în urmă cu 16 ani. Este elevă în clasa a IX-a la Liceul Pedadogic Beiuş, specialitatea Pedagogic- educatoare-învăţătoare. Paula Lezeu a îndrăgit încă de mică muzica populară, probabil şi fiindcă în familie se ascultă mai mult acest gen de muzică. Talentul îl moşteneşte de la bunici. Paula a debutat la zece ani într-un spectacol de 8 Martie, la Beiuş. A urmat cursuri de canto popular şi cursurile Şcolii Populare de Artă Francisc Hubick la clasa de canto popular a profesorului Florin mariş Hinsu.

Costum de 100 de ani

Acum studiază pianul şi canto popular cu profesorul Remus Lazea. A participat la multe festivaluri şi concursuri atât în judeţ, cât şi în ţară de unde s-a întors de fiecare dată cu premii. Cel mai important premiu este placheta „Muguri de tezaur” din cadrul Festivalului Moştenitorii realizat de Marioara Murărescu. Un premiu deosebit este şi Diploma de excelenţă obţinută din partea Centrului Judeţean pentru Promovarea şi conservarea Culturii Tradiţionale în Bihor.

În prezent, Paula este membră a Ansamblului Auşana, director Silviu Botiş şi colaboratoare a Ansamblului Doina Şteiului. Împreună cu aceste ansambluri a participat la mai multe spectacole şi concursuri în toată ţara, dar şi la emisiuni TV. Repertoriul său cuprinde piese autentice culese din zona Beiuşului, linia melodică este culeasă de la bătrânii instrumentişti din zonă, iar versurile pieselor de la bătrânele din zonă. Poartă costume autentice, vechi din zona Beiuş, costume pe care le-a primit de la cei care o îndrăgesc şi au vrut să o ajute. Are costume din : Meziad, Petreasa, Remetea, Binşele, Negru, Lazuri de Roşia, Drăgoteni, Valea Neagră, Beiuş, Pocola.

Unul dintre costume are 100 de ani. Pe această cale, paula le mulţumeşte celor care i-au dăruit costumele pe care le poartă cu mândrie, dar şi celor care o sprijină pe drumul cântecului popular şi în mod deosebit părinţilor care îi sunt mereu alături. La început de an, Paula îşi propune participarea la festivaluri-concurs şi imprimarea unor piese pe care le va aduna pe un CD. Astăzi este ziua Paulei. „În numele meu, cât şi a Ansamblului Auşana doresc să îi urez :«La mulţi ani!» ”, spune Silviu Botiş, directorul Ansamblului Auşana.

V.B.

 

 

 

FACT BOX:

Festivaluri şi premii

-La fântâna Dorului Simleul Silvaniei

-Floarea Dorului Hunedoara

-Armonia-Cluj

-Muguri de dor-Poieni, Cluj

-Alină-te dor, alină, Maramureş

-Cântec străbun, Alba Iulia

-Cântec mândru dă pă Criş

-Varietăţi bihorene

-Concurs de pricesne-Drăgoteni

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !