Pe urmele destinului în poante

De Veronica Bursaşiu
foto: smartfoto.ro
foto: smartfoto.ro
Maris Puşcov este nepoata coregrafului care a pregătit spectacolele din cadrul Olimpiadei de la Montreal din 1976.


La distanţă de o jumătate de secol, într-o familie din Auşeu se nasc două stele ale baletului din România: Petre Bodeuţ şi Maris Puşcov.

„Dansul elimină granița dintre trup și suflet”, spunea Curt Sachs. Dansul înseamnă emoție, cucerirea spațiului, curajul de a depăși mobilitatea, ne învață să fim armonioși în întreg limbajul gesturilor. Frumusețea dansului este efemeră ca și multe alte ramuri ale artei, dar reușește să lase oamenilor trăirile pe care nu numai că le-au simțit, ci știu că nimic altceva nu le poate înlocui sau exprima.

„Dansul este un poem în care fiecare mișcare este un cuvânt”, spunea Mata Hari. Dansatorii sunt instrumente, un fel de pian la care interpretează coregraful”, spune un alt citat celebru. Toate acestea şi multe altele sunt convingerile fostei balerine a Operei Naţionale, Maris Puşcov. Născută în Auşeu, Maris, fetiţa blondă, plăpândă, dar extrem de hotărâtă să devină mare dansatoare, ia drumul Clujului pentru a-şi desăvârşi talentul de balerină. Balerina diafană ajunge apoi pe marile scene, cucereşte aplauze şi inimi… Azi, „doamna Maris” a cucerit inimile sutelor de fetiţe care trec de dragul ei prin sala de antrenament de la Fit Dance şi care şi-ar dori să fie musai ca ea. Fetiţele o iubesc în primul rând ca om, apoi ca dascăl. Trăieşte alături de fetele ei emoţiile fiecărui concurs la intensitate maximă. Şi nu se sfieşte să lase o lacrimă de fericire să-i curgă încet pe obrazul pe care micuţele ei discipole se îngrămădesc să-l sărute în semn de recunoştinţă. Maris Puşcov e un om care scrie povestea oraşului, face parte din povestea Oradiei. A sesizat-o recent şi un grup de tineri care constituie echipa Zig Zag prin România, cărora Maris Puşcov le-a mărturisit că: „un spectacol pe scenă nu e un dans la liber. E ceva învățat, studiat, pus la punct ca să nu dai greș, să aibă acea poveste, trebuie să faci o pregătire, să ai omul care te-a învățat ceva și să faci. Și-atunci, dansatorul de pe scenă trebuie să preia informația asta, să-l intereseze să memoreze pașii și să transmită energia, să interpreteze personajul respectiv. În schimb, coregraful, pe lângă faptul că se gândește ce trebuie să facă dansatorul, cum trebuie să arate ceea ce face el, nu se gândește numai la ce mișcări are în cap, ci și cum trebuie interpretate. Să rețină să nu greșească, să transmită acea stare, e atent la reacția publicului, cum sunt luminile”.

Recent, Maris a trăit din nou emoţii intense. Totul în cursul unei săptămâni. La concursul RockArt, fetele de la Fit Dance i-au adus doamnei Maris bucurii peste bucurii. Toate fetele maestrului coregraf Maris Puşcov au urcat pe podium, la formaţii şi individual.

Emoţii care nu pot fi uitate şi nu pot fi comparate cu nimic- emoţiile unei mame, i-a stârnit doamnei Maris frumoasa ei fiică: Liza, care i-a spus „da” iubitului ei Cristi. La nuntă, i-au fost alături Lizei, atât la petrecere, cât şi pe scenă, fetele doamnei Maris. Cele mai mici dintre balerinele Fit Dance au fost parte la dansul mirilor, oferind un spectacol de neuitat.

Un nume asociat cu România

„Prin mine şi prin unchiul meu au ajuns la noi acasă doi balerini. Îi admiram foarte mult”, spune Maris Puşcov despre Petre Bodeuţ.

În toate împlinirile artistice internaţionale, numele lui Petre Bodeuţ a fost asociat cu cel al României.

Artistul emerit Petre Bodeuţ a văzut lumina zilei la Auşeu, în familia unor ţărani români harnici, la sfârşitul celui celui de-al doilea deceniu al secolului trecut. Faptul că se naşte în perioada în care se făurea Unirea şi România Mare îi schimbă destinul asemenea multor români transilvăneni. Petre Bodeuţ pleacă cu familia la Bucureşti, unde se angajează băiat de prăvălie. „Momentul decisiv privind cariera coregrafică este, însă, hotărât în ziua în care a fost descoperit într-un grup de tineri, la o petrecere de la periferia capitalei, etalând dansuri populare din Bihor, de o manieră care i-a impresionat profund pe oamenii de bună credinţă şi astfel, a ajuns să devină elev al Conservatorului particular «Floria Capsali», instituţie de un nivel artistic ridicat pentru acele vremuri. În scurt timp, fiul de ţărani din Bihor dă dovadă de receptivitate, evoluând în stăpânirea celor mai complexe interpretări coregrafice de un nivel artistic de excepţie. Ajunge astfel destul de timpuriu să facă parte din corpul de balet al Operei Române din Bucureşti. Evoluţia calitativă a măiestriei artistice interpretative îi asigură promovarea în cea de prim solist al Operei Române”, notează profesor dr. Ioan Chira în volumul dedicat lui Petre Bodeuţ. Balerinul născut la Auşeu este distins cu titlul de „Artist Emerit”. Rădăcinile bihorene ale artistului sunt evidente în tot efortul pe care îl depune pentru afirmarea artei coregrafice româneşti. În acest sens este relevant episodul amintit de profesorul Chira, un recital al Operei Române care are loc în 1944, în care Petre Bodeuţ este prezent cu două dansuri din Bihor şi este elogiat de presa vremii. Profesorul Chira îl cotează pe Bodeuţ ca fiind „inovator al stilului folcloric naţional, care este astăzi studiat şi realizat în întreaga lume. …creatorul şi fondatorul stilului de dans folcloric românesc”. A trăit în Canada şi e înmormântat la Auşeu.

Premii Fit Dance la Rock Art:

Formaţie
Mini- locul I- Artistic Dance Show- In the garden
Children- locul I- coregrafic Dance Show- Nuferii
– locul II- Etno Dance Show – From Us
Junioare-locul I-Artistic Dance Show- Gânduri
– locul I -Etno Dance Show- Exotic girls
Senioare-locul I- EtnoDance Show-Spanish Dance

Individual
Secţiunea Mini: locul III- Artistic Dance Show-Oana Scrobotă-Dansul evantaielor
Children- locul III- Etno Dance Show- Bianca Demian- I like to dance
locul I şi invitaţie specială la CM din Bulgaria – Coregraphic Dance Show- Nedeea Manea
– loculII- Rio Bird- Alesia Suciu
locul III- Floare de mac- Jennifer Bundea
Acrobatic: locul I, Sorana Gavrilaş ,Me and I
Balet clasic: locul I Selyem Eliza- Gisselle

Junioare
Balet contemporan- locul II, Teodora Berchez- Gândurile mele
Acrobatic- loculI Kira Nagy, remember disco
Balet clasic, locul III- Diana Muscă, Esmeralda
Coregrafic Dance Show, locul II, Jennifer Bartok-Exotic dance
– locul III Medana Kook, Prințesa pirat

Senioare
Acrobatic- Show Dance, locul I Bernadette Shoke, Amazon Girls

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !