Pelicula continuă. De ce pierdem căldură chiar și cu o izolație bună?

6Comentarii
Pelicula continuă. De ce pierdem căldură chiar și cu o izolație bună?
Instinctiv cu toții știm că atunci când ieșim afară, într-o zi friguroasă, trebuie să ne încheiem geaca sau pardesiul pentru a ne ține de cald. Nu contează cât de groasă este haina, atâta timp cât este lăsată deschisă caldura generată de corpul nostru va “scăpa” afară.

Același lucru se întâmplă și cu căminele noastre, nu contează valoarea R (performanța termică), dacă izolația nu este continuă peste toată casa ca un pardesiu închis, căldura se va pierde și tot o dată cu ea și energia căminului și a banilor dumneavoastră.

Pentru a asigura izolarea căminelor în mod corespunzător, din 2012 Asociația Internațională pentru Conservarea Energiei a stabilit un standard prin care recomandă fiecărei clădiri o izolație continuă (IC). Acest IC este definit prin : “Izolație care este continuă peste toată structura, fară punți termice. Este instalată fie pe interior, fie pe exterior sau este integrată pe orice suprafață opacă a învelișului clădirii”.

Surprinzător, studiile arată că stoparea infiltrării aerului prin diferite fisuri, cavități, îmbinări datorate montajului materialelor este la fel de importantă sau chiar mai importantă ca grosimea izolației. Dacă nu ne asigurăm de dispariția curenților de aer care pot trece prin tavan/acoperiș/pereți, izolația de la sine nu va ajuta foarte mult. Nu numai că aspectul acesta nu este sănătos pentru o casă, dar aerul care circulă prin cavități, izolat insuficient poate elimina eficiența materialului izolant cu pana la 50%.

Puntea termică este „conductivitatea în acțiune”

Fenomenul prin care se permite aerului din interior să comunice cu aerul din exterior este numit de către ingineri “punte termică” , aceasta se formează printr-o grindă de beton, lemn sau orice alt material izolată necorespunzator, permițând astfel formarea condensului sau a altor fenomene dăunătoare căminului dumneavoastră.

Pe lângă acest aspect, aceste mici permisiuni pentru curenții de aer pot transforma rezistența termică a unei izolații de 20cm reducându-i performanțele cu pana la 50%. Astfel, stăm liniștiți că am izolat cu o grosime relativ bună însă nu întelegem de ce costurile cu încălzirea / răcirea căminului sunt totuși mari și de asemenea nu reușim să păstrăm temperatura în casă pentru a beneficia de un confort termic adecvat.

Cum să realizăm o pelicula continuă și să ne asigurăm de dispariția punților termice?

Cel mai important factor în continuitatea unei izolații termice este reducerea sau lipsa îmbinărilor. Cu cât există mai multe îmbinări cu atât crește riscul de a se creea punți termice. Un alt factor foarte important si adesea uitat este izolarea grinzilor de lemn / beton odată cu restul izolației, deoarece grinzile pot creea punți termice pe unde aerul respectiv poate să intre foarte ușor în casă.

În ultimul timp s-au căutat diferite soluții de izolare moderne care să rezolve aceste probleme cauzate de discontinuitate și punți termice. O astfel de soluție este spuma poliuretanică, un produs bi-component, pulverizat la cald, care dezvoltă o reacție de expandare în 3-5 secunde pe suprafața pe care este aplicat. Nu este montată, lipită sau agățată ci este suflată pe suprafața suport și îți face loc în orice fisură sau îmbinare prezentă pe acea suprafață astupând practic orice șansă de formare a curenților de aer.

În cei peste 15 ani de experiență în izolarea caselor am observat cum spuma poliuretanică este materialul termoizolant care răspunde cel mai bine atunci când e vorba de izolarea unui cămin, oferind un coeficient de rezistență termică ridicat, peliculă continuă și o rezistență crescută în timp.

Daca doriti mai multe informații despre pelicula continuă sau despre spuma poliuretanică, unul din experții noștrii este gata să vă îndrume în dezvoltarea unei bariere termice continue pentru caminul dumneavoastră. Ne puteți contacta la numarul de telefon 0786 262 177 sau puteți să găsiți mai multe proiecte executate de noi pe www.isorihner.ro.

Advertorial!6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor