Pensii mărite pentru circa 3.000 de bihoreni

De Dan Birta
2Comentarii
Pensii mărite pentru circa 3.000 de bihoreni
Procesarea dosarelor va începe la data de 1 ianuarie 2016 şi va dura doi ani.


Veşti bune pentru bihorenii care au lucrat în grupele I şi II de muncă, precum şi în condiţii deosebite sau speciale. Din ianuarie 2016 vor beneficia de pensii mai mari conform noii modificări a Legii pensiilor.

Potrivit Legii nr. 192/2015 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au lucrat în condiţii mai grele de muncă şi s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 vor beneficia, de anul viitor, de o majorare a pensiilor. Noua lege vizează persoanele care au lucrat în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, înainte de 1 ianuarie 2011 (dată la care a intrat în vigoare noua Lege a pensiilor).

„Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, potrivit legii, beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade”, se spune în actul normativ.

Aceste categorii de persoane vor beneficia de o creştere a punctajelor anuale realizate după cum urmează: 50% pentru perioadele în care au lucrat în grupa I de muncă sau în condiţii speciale; 25% pentru perioadele în care au lucrat în grupa a II-a de muncă sau în condiţii deosebite.

Beneficiari

„În judeţul Bihor vor beneficia de aceste măriri circa 3.000 de pensionari. Procesarea va începe în ianuarie 2016 şi va continua timp de doi ani. Mărirea se va acorda retroactiv şi pentru cei a căror dosare vor fi procesate mai târziu”, ne-a informat Leontin Ţîrle, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Bihor.

Măsura se aplică celor pensionaţi înainte de 1 ianuarie 2011, care n-au beneficiat deja de alte majorări ale punctajelor anuale în baza: OUG nr. 100/2008; Legii nr. 218/2008; articolului 78² din Legea nr. 19/2000; articolului 169 din Legea nr. 263/2010; majorării punctajului pentru perioadele realizate în condiţii speciale după data de 1 aprilie 2001. Pentru persoanele aflate în aceste situaţii, la numărul total de puncte realizate până la data recalculării impuse de noua lege se va adăuga numărul de puncte corespunzător majorării rezultate în urma aplicării creşterii de 25% sau 50%.

„Dacă în urma recalculărilor vor rezulta punctaje medii anuale mai mici, pensionarilor le va fi menţinut actualul punctaj mediu anual şi, implicit, cuantumul pensiei pe care o primesc”, a ţinut să precizeze directorul executiv al CJP Bihor.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor