Pentru cercetare neurodegenerativă

De Cristian Horgoș
Miklos Antal
Miklos Antal
Universităţile din Oradea şi Debreţin au finalizat proiectul de cercetare pe maladii ca Alzheimer sau Parkinson.

Biblioteca Universităţii din Oradea a găzduit miercuri conferinţei de final a proiectului transfrontalier derulat în colaborare cu Universitatea din Debreţin. La conferinţă au participat prorectorul Marcela Prada, lectorul dr. Adina Mincic şi managerul de proiect, universitarul Antal Miklos din Debreţin. „Colaborăm cu Universitatea din Oradea din 2010 şi vom continua să colaborăm şi după acest proiect. Peste o sută de milioane de oameni suferă de boli neurodegenerative în lume aşa încâteste mare nevoie de cercetări în domeniu. Universitatea din Debreţin studiază aceste boli la nivel celular iar Universitatea sin Oradea s-a axat pe cercetare la nivelul neural, deci rezultatele se pot completa”, a declarat prof. Antal Miklos.

Managerul de proiect a afirmat că situaţia găsită, în 2010, la Universitatea din Oradea, a fost una perfectibilă.

„Pentru a fi competitivi trebuie să avem atât echipament modern cât şi cercetări actualizate la nivel european. Pentru ambele am pus bazele, la Oradea, a unui Centru de cercetare al neuroştiinţelor. Şi la Debreţin a fost nevoie de îmbunătăţirea infrastructurii”, a mai spus prof.univ. Antal Miklos.

Laborator la Oradea

Proiectul a avut ca scop amenajarea şi dotarea unui laborator de cercetare ȋn neurostiinţe cognitive, comportamentale şi ale sistemelor, care să permită studiul mecanismelor cerebrale ale durerii şi ale afecţiunilor neurodegenerative (e.g. maladia Alzheimer, Parkinson) prin metode moderne, neinvazive. „Totodată, a prilejuit facilitarea comunicării şi a colaborării ştiinţifice transfrontaliere”, a precizat conf.univ. Adina Mincic

Proiectul „Dezvoltarea comună a infrastructurii de cercetare pentru optimizarea activităţilor transfrontaliere de investigare a bolilor neurodegenerative şi a durerii” a început pe 1 ianuarie 2013 şi se încheie astăzi. Din finanţarea totală de 760.000 de euro, Universităţii din Oradea i-au revenit 296.494 de euro.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !