Pentru Pădurea Craiului ca destinaţie ecoturistică

De Cristian Horgoș
Pentru Pădurea Craiului ca destinaţie ecoturistică
CAPPD Bihor avansează în proiectul de a promova zona Pădurea Craiului ca destinaţie ecoturistică.


Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a organizat, la finele săptămânii trecute, o serie de întâlniri cu factori de decizie şi agenţi economici din domeniul turismului ce activează în zona Munţilor Pădurea Craiului. Una din cele mai importante mize ale acestor întâlniri, care fac parte din proiectul „Pădurea Craiului- destinaţie de ecoturism”, proiect finanţat prin granturile EEA Grants, în cadrul programului Fond ONG, a fost aceea de a dezbate propunerea de strategie de dezvoltare a ecoturismului în Pădurea Craiului şi de a iniţia un parteneriat, între CAPDD Bihor şi toţi factorii interesaţi, cu privire la managementul viitoarei destinaţii de ecoturism.

În cadrul celor două întâlniri găzduite de Centrul Judeţean pentru Informare şi Promovare Turistică Bihor au participat reprezentanţi ai primăriilor din Pădurea Craiului, ai Consiliului Judeţean Bihor şi ai Jandarmeriei Române, administratori de pensiuni şi operatori de turism din zonă, ONG-uri, ghizi de turism. S-a dezbătut în plen propunerea de strategie de dezvoltare a ecoturismului în Pădurea Craiului, s-a discutat modul de conformare a zonei cu criteriile privind certificarea zonei ca destinaţie de ecoturism şi propunerea de parteneriat privind managementul viitoarei destinaţii de ecoturism, propus de CAPDD Bihor.

Totodată, sectorului de afaceri în turism i s-a prezentat ideea de a dezvolta un mecanism financiar voluntar de susţinere a activităţilor de conservarea naturii şi dezvoltarea unei infrastructuri de ecoturism la scară mică şi s-au identificat căteva elemente ce vor trebui dezvoltate pentru a face acest mecanism operaţional.

Destinaţia de ecoturism Pădurea Craiului urmează să se dezvolte prin punerea în valoare a patru zone principale: Valea Iadului, Defileul Crişului Repede, Valea Roşiei şi zona Bratca – Şuncuiuş. Pentru fiecare dintre aceste zone au fost propuse o serie de proiecte care includ: amenajarea de peşteri turistice, poteci tematice, centre de vizitare şi informare turistică, trasee de cicloturism şi, probabil cea mai importantă ţintă a acestei strategii, crearea şi operaţionalizarea primei reţele de peşteri speoturistice din România, cu rol de model pentru alte zone din ţară, demers ce va fi pus în aplicare în 2016-2018.

18 atracţii speologice

“Este vorba de 18 cavităţi subterane, cu diferite grade de dificultate şi atractivitate, care prezintă un real potenţial de a face din Pădurea Craiului una din cele mai reprezentative zone pentru practicanţii speoturismului din zona Europei centrale. În plus, Pădurea Craiului are toate argumentele naturale pentru dezvoltarea cicloturismului sau a turismului semiactiv, destinat preponderent familiilor cu copii şi tinerilor”, explică Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD Bihor. El a mai declarat că, iniţiind acest parteneriat cu toţi actorii locali relevanţi, se urmăreşte implicarea lor în procesul decizional şi în implementarea proiectelor deja amintite, prin dezvoltarea unui organism de management al destinaţiei ecoturistice Pădurea Craiului, organism ce va fi găzduit de CAPDD Bihor. Potrivit artizanilor acestui proiect, prezenţa zonei Pădurea Craiului în cadrul reţelei de destinaţii ecoturistice din România va însemna o mai bună vizibilitate la nivel (inter)naţional, creşterea numărului de turişti şi a duratei de timp pe care aceştia o petrec în Pădurea Craiului şi, implicit, a veniturilor din turism şi serviciile asociate pe care le pot obţine locuitorii acestei zone de o frumuseţe aparte.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !