Percheziţii DIICOT şi la responsabili ai unei mănăstiri orădene

De Cristian Horgoș
7Comentarii
Percheziţii DIICOT şi la responsabili ai unei mănăstiri orădene
Poliţia Română anunţă pe propriul site că, joi dimineaţă, au loc 23 de percheziţii, în şapte judeţe din ţară, la locuinţele mai multor persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală.

Potrivit comunicatului, la data de 4 aprilie a.c., poliţiştii B.C.C.O. Târgu Mureş şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureş efectuează simultan 23 de percheziţii domiciliare şi pun în executare 17 mandate de aducere emise pe numele mai multor persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracţională specializată în spălarea banilor proveniţi din evaziune fiscală.

Activităţile au loc pe pe raza localităţilor Târgu-Mureş (9), Reghin (2), Iernut (1), Braşov (2), Cluj Napoca (1), Oradea (2), Iaşi (2), Vaslui (1) şi Bacău (3).

Activitatea investigativă în cauză a început la data de 19 iunie 2012, când poliţişti B.C.C.O. Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat.

În fapt, începând cu 19 octombrie 2010 şi până în prezent, în contul bancar al unei instituţii de cult au fost efectuate mai multe viramente bancare, cu titlul „sponsorizare”, în sumă totală de 914.000 lei. Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice, identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză. Suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 lei.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate până în acest moment, s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit, în perioada de referinţă, doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul „sponsorizare” şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice.

Au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză care au încasat în conturile bancare personale, cu titlul „achiziţie tablă”, „cherestea”, „cv. tablă”, „cv. răsaduri”, „cv. ceară”, „cv. muguri de pin”, „răşină”, „lemn iconostas” diferite sume de bani, direct din contul bancar al instituţiei de cult.

Ca urmare, prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregistrate cheltuieli ireale în contabilitate în sumă de 914.000 lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 lei, impozit pe profit şi impozit pe dividende.

Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat faptul că transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţii comerciale, al instituţiei de cult, respectiv ale celor 17 angajaţi ai societăţii, au avut ca scop spălarea sumelor de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 lei (viramente iniţiate din patrimoniul societăţii comerciale).

În final, suma de 781.895 lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întoars în posesia iniţiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membii grupului.

Potrivit site-ului Evenimentului Zilei (www.evz.ro), una din percheziţii s-ar fi operat la o Mănăstire din Oradea iar societatea braşoveană suspectată ar fi operatorul farmaceutic Ropharma. Ca atare, angajaţii farmacişti nu aveau de ce să facă operaţii gen: „achiziţie tablă”, „cherestea”, „cv. tablă”, „cv. răsaduri”, „cv. ceară”, „cv. muguri de pin”, „răşină”, „lemn iconostas”.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor