Pericol: se surpa ziduri in Santul Cetatii

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
4Comentarii
Pericol: se surpa ziduri in Santul Cetatii
Intrată, de miecuri, în a doua etapă a reabilitării, Cetate Oradea se macină pe la margini.

Sub presiunea construţiilor sau amenajărilor edificate direct pe zidul contraescarpei din Şanţul Cetăţii, umplutura de cărămidă a cedat şi a curs în parc, descizând un gol în curtea imobilului cu acces din Calea Clujului. Zona afectată de scurgerea de moloz este îngrădită şi marcată vizibil pentru a fi evitată de trecători.

Cauza prăbuşirii este, pe cât de evidentă pe atât de ignorată: s-a construit pe un zid vechi, care nu prezintă siguranţă şi nici stabilitate. „De-a lungul timpului s-au construit pe contraescarpă ziduri, garduri sau chiar clădiri. Ultima prăbuşire a avut loc în martie, anul acesta, în zona paralelă cu Calea Clujului. S-a surpat umplutura de sub grinda de beton, care a rămas suspendată”, explică Dumitru Noane, administrator al Cetăţii.

Câţiva metri mai încolo, nu cu mult timp în urmă, proprietarul unei case de pe Clujului şi-a ridicat, de asemenea pe zidul Şanţului, o întreagă construcţie, ignorând pericolul pe care amenajarea îl implică, atât pentru el cât şi pentru vizitatorii din parc.

Milioane de euro

Fenomenul prăbuşirii zidurilor este mai vizibil pe latura estică a şanţului unde, prin 2001 s-a prăbuşit în parc o jumătate de casă!

Soluţia, deşi evidentă, nu poate fi pusă în operă din cauza…banilor. Primarul Ilie Bolojan crede că e de preferat ca reabilitarea şi consolidarea zidurilor să se facă din bani europeni. Altfel, intervenţia va deveni un proiect multianual întins şi pe zece ani, finanţat din bugetul local.

Conform managerului de proiect de reabilitarea Cetăţii, Dumitru Sim, necesarul de bani este de 20-22 de milioane de euro, sumă care ar acoperi refacerea contraescarpei, a patru bastioane – unul este deja refăcut şi a porţiunilor de zid dintre bastioane.

Se reface accesul suspendat spre Cetate

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor