Pericolul munitiei neexplodate

De Alexandra Lăzureanu
Asanare de muniţie
Asanare de muniţie
În cursul zilei de marţi, echipajul pirotehnic al ISU Crişana a fost solicitat să desfăşoare două operaţiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată.

Primul anunţ, sosit în jurul orei 11:30, prin numărul unic de urgenţă 112, semnala descoperirea unor muniţii pe raza comunei Balc. Specialiştii pirotehnicieni mobilizaţi la faţa locului, au procedat la asanarea unei suprafeţe de aproximativ un hectar. Astfel, în decurs de aproximativ şase ore, au fost descoperite şi identificat 600 cartuşe de calibru 7, 62 milimetri şi 206 elemente de cartuşe. În jurul orei 17:25, echipajul a desfăşurat o operaţiune similară pe un teren viran din Buduslău, unde un cetăţean a descoperit o mină antitanc şi o grenadă defensivă. Muniţiile şi elementele de muniţie descoperite la Balc şi Buduslău au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă în vederea distrugerii ulterioare. Misiunea de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată pe raza localităţii Balc, a continuat şi miercuri, pompierii militari descoperind încă 300 de cartuşe şi 100 elemente de muniţie.

Muniţie periculoasă

Având în vedere faptul că în această perioadă a anului, cetăţenii efectuează săpături în vederea pregătirii terenurilor pentru culturile agricole, probabilitatea descoperirii muniţiilor rămase neexplodate din timpul celor două conflagraţii mondiale, este ridicată. În aceste condiţii, pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, ISU Crişana atrage atenţia populaţiei asupra obligativităţii respectării următoarelor măsuri: să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate, să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate, să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice: ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe, comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, introducerea muniţiilor în foc, topirea elementelor metalice de muniţii, tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură, folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte, utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora. În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice: accesul persoanelor şi animalelor, executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate, aprinderea focului deschis, executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare, circulaţia vehiculelor.

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !