Pianul Speranței la căminele Caritas

Recital pentru vârstnici
Recital pentru vârstnici
Câţiva elevi de la Liceul de Arte din Oradea, însoţiţi de profesoara Lavinia Dragoş, au susţinut, zilele trecute, un recital la pian pentru vârstnicii de la Căminul de Bătrâni „Sfânta Elisabeta”, administrat de Asociația Caritas Catolica Oradea.

Concertul de muzică clasică a fost organizat în cadrul proiectului „Pianul Speranței”, derulat în parteneriat cu Fundația Comunitară Oradea.

„Am dorit, împreună cu elevii Liceului de Arte, să ieșim din sala noastră festivă – locul de audiții, și uneori chiar de competiție – și să ducem muzica tuturor celor care nu pot să vină în sălile de concert. Așa am făcut acest proiect cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea. A fost un proiect selectat la Bursa Talentelor”, a declarat profesoara Lavinia Dragoș.

În cadrul proiectului, elevii Liceului de Arte dau un număr de 10 concerte în județul Bihor, la cămine de bătrâni, la penitenciar, la tineri cu dizabilități și alte persoane care de regulă nu au acces la muzică clasică live.

„E un câștig de ambele părți: atât pentru beneficiari – cărora ne adresăm și cărora le aducem puțină bucurie – cât şi pentru elevi, care au nevoie de școala scenei și care nu cântă în situație de stres, ci realizează că pot face minuni cu degețelele lor și pot să-i bucure pe alții. Spre această misiune aș dori să îndrept copiii, și mereu să-i fac să-și dea seama că este mult mai important acest lucru față de un premiu câștigat, care e al meu. În momentul în care cânt unor oameni care sunt cu tot sufletul alături de noi, câștigul este mult mai mare. Și adevărata recompensă este de fapt aceasta, gratuită și în sufletul nostru”, a adăugat profesoara.

Exemplu

Cu ocazia concertului de luni, elevii Alexandru Faur și Dragoș Diță (clasa a III-a), respectiv Mihnea Chișbora (din clasa a VII-a), au interpretat lucrări de Burgmüller, Beethowen, Chopin, Liszt.
Lor li s-a alăturat profesoara Lavinia Dragoș, dând astfel un bun exemplu copiilor.

Ea a cântat alături de elevii săi la pian (la patru mâini) „Marșul militar” al lui Schubert și „Polka italiana” de Rahmaninov. Evoluția lor a fost completată de recitalul de poezii de Eminescu oferit de Marta Mureșan Haizer, rezidenta căminului de bătrâni.

„A fost un concert extraordinar, așa cum sunt de fapt toate. Dar e mereu surprinzător. Fiecare loc e diferit. E așa o pace în acest loc… Ne-au ascultat. Nu a mişcat nimeni. Auzeam câte-o doamnă care lăcrima, și atunci se auzea respirația ei. Dar a fost de o intensitate extraordinară. Asta nu poate decât să ne bucure. M-am bucurat pentru copii, care sigur au avut emoții, dar am fost primiți extraordinar. Am avut o audiență receptivă”, a mai declarat profesoara.

În cadrul aceluiaşi proiect, echipa Liceului de Arte a susţinut şi ieri un concert la celălalt azil administrat de Caritas Catolica în Oradea, Căminul „Sfântul Martin” din Nufărul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !