Piatră italiană în Piaţa Unirii

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
10Comentarii
Piatră italiană în Piaţa Unirii
Cinci meşteri au început lucrul în Centru. Pe măsură ce suprafeţele pregătite de pietruit se extind, creşte numărul meseriaşilor.

Cinci meşteri au început, ieri, montarea pietrei cubice în Centru, pe o porţiune din faţa Bisericii cu Lună, viitor culoar rutier pe două benzi, câte una pe sens. Conform proiectului, se utilizează cuburi de porfir pe părţile carosabile şi aliniamentul liniilor de tramvai, plăci din porfir pentru zonele pietonale, piatră trani în jurul monumentului, în piaţa centrală şi pentru elementele fântânilor respectiv granit auriu pentru borduri, trepte şi rigole.

Proiectul prevede 4.723 metri pătraţi de pavaj cu piatră cubică şi 18.113 metri pătraţi de pavaj cu dale de porfir. Piatra vine din Italia este este furnizată de 16 firme producătoare, spune viceprimarul Mircea Mălan.

„Sunt 540 de elemente la fântâni, fiecare dintre ele lucrat individual, în 3D”, spune vicele Mircea Mălan, pentru a puncta complexitatea lucrării în piatră. Acesta insistă că treptele vor fi realizate din blocuri masive de piatră, nu vor fi doar placate cu granit. Lucrul cu piatra trebuie să se termine în opt luni.

„Nu am făcut recepţia pietrei, o vom recepţiona pentru plată pe măsură ce se montează şi se pozează”, spune Mălan.


3malan piatra

Frecuşuri politice?

Vicele zice că şi reabilitarea Centrului, ca şi alte proiecte în derulare, sunt afectate de divergenţele care apar cu instituţiile care trebuie să le avizeze.

Cei zece stejari din Piaţa Unirii sunt un exemplu. Pentru că a omis să ceară acordul de mediu pentru tăierea acestora la începutul proiectului, Primăria se vede obligată, acum, să parcurgă această birocraţie. Doar că în alte proiecte – cel de la ştrand sau de la Ciuperca, de exemplu, Agenţia de Protecţie a Mediului a refuzat să dea acordul pe motiv că nu poate face evaluarea de mediu dacă lucrarea e începută. „Nu avem aviz dar azi (marţi n.r.) va fi depusă documentaţia pentru avizul pentru cei zece stejari piramidali de pe aliniamentul Biserica cu Lună – Vulturul Negru. Este resposabilitatea APM să ne spună ce se poate face în aceste situaţii”, susţine Ioan Maghiar, în numele Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională.

„Nu fugim de responsabilitatea care ne este imputabilă. De aici până la a nu primi avizul, e cale lungă”, apreciază Mălan, care insistă că „ne-am asumat că vom închide proiectele şi le vom închide, indiferent cu ce riscuri”.

Vicele zice că refuză să creadă că se pun tălpi politice marca PSD la proiectele administraţiei liberale dar se arată revoltat de tratamentul primit. „APM afimă că nu se poate face evaluarea impactului de mediu din moment ce lucrarea a început. Trăim într-o lume destul de interesantă dacă se pune problema în aceşti termeni. Spre exemplu, să primeşti adresă de la o instituţie că ai săvârşit o ilegalitate prin faptul că nu ai anunţat în prealabil transportul de material lemnos din Centru la grădiniţele oraşului, într-o ţară în care se dau şi se iau ca şpagă zeci de mii de hectare de pădure, mi se pare de-a dreptul absurd”, cometează el. La începutul anului, ITRSV a trimis Primăriei o înştiinţare pe această temă.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor