Picturi naive cu higheghi la Filarmonica Oradea

De Cristian Horgoș
Dascălu a colorat holul Filarmonicii cu picturi melodioase
Dascălu a colorat holul Filarmonicii cu picturi melodioase
Orădenii care au audiat aseară concertul de la Filarmonica Oradea s-au putut delecta, în pauză, cu expoziţie de pictură naivă a consacratului Mihai Dascălu.

Printre tablouri, melomanii au remarcat higheghea bihoreană, cu sau fără goarnă, dar cu copăcei înrădăcinaţi în lemnul instrumentului, pentru a-i aminti originea. Un „cucurigu” de răsunet răzbate şi din pictura în care un cocoş uriaş smulge toporişa din mâna ţăranului care vroia să-i taie beregate pe butuc. Iar o melodie de „hăi-lăi-lăi” se ghicea şi din tabloul cu un bade care, călare pe o căpşună uriaşă, preferă în locul pălincii de fructe o sticlă albastră, care „miroase” a spirt medicinal.

În preziua expoziţiei, artistul ne-a anunţat că a fost chemat să expună în cadrul unei colecţii de pictură naivă şi la Galeria din Luvru.

Dealtfel, Dascălu, angajat ca geodez şi responsabil de proiecte europene la Consiliul Judeţean Bihor, a câştigat în ultimii ani mai multe premii I la la categoria Artă Naivă la „American Art Awards”, un concurs internaţional cu tradiţie de 20 de ani. El a mai câştigat o serie de concursuri naţionale, inclusiv unul organizat la Muzeul Ţăranului Român.

Pe termen lung, ambiţia lui Mihai Dascălu este să realizeze o enciclopedie mondială a artei naive din 1985 până în prezent.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !