Plantatii de vita de vie doar cu drept de plantare

De Simona Albinaru
2Comentarii
Plantatii de vita de vie doar cu drept de plantare
Înfiinţarea de plantaţii de viţă de vie pentru struguri de vin în suprafaţă de 0.1 hectare şi extinderea peste această suprafaţă de operatorii economici sau de familie se poate face numai în baza unui drept de plantare şi numai cu soiuri admise în cultură.

Plantarea de hibrizi direct producători şi hibrizi interspecifici cu rezistenţă relativă la boli în arealele viticole este interzisă.

„Certificarea plantării ori replantării viţei de vie se realizează de către Direcţia pentru Agricultură Bihor, în baza unei cereri de plantare/replantare a viţei de vie şi de înscriere în Registrul plantaţiilor viticole”, a precizat Luminiţa Măntăluţă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Nerespectarea acestor prevederi are drept consecinţă sancţionarea cu amendă între 2.000 şi 10.000 lei iar complementar defrişarea plantaţiei pe cheltuiala faptuitorului.

Prevederi

Defrişarea plantaţiilor de viţă de vie în suprafaţă mai mare de 0.1 hectare se face de către persoane fizice sau juridice după certificarea suprafeţelor supuse defrişării de către D.A. Bihor, în baza declaraţiilor de defrişare a parcelelor de viţă de vie şi eliminarea lor din registrul plantaţiilor viticole. În caz contrar, se aplică de către inspectorii ISCTV amendă cuprinsă între 2.000 şi 5.000 lei.

Conform normelor în vigoare, deţinătorii de plantaţii viticole au obligaţia să execute lucrări de întreţinere a viilor în condiţii tehnice corespunzătoare şi în perioade optime. Abandonarea plantaţiilor de viţă de vie constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 6.000 la 10.000 lei.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la inspectorul DA Bihor, ing. Lenuţa Ardelean la numărul de telefon 0259/416722 sau 0359/418302.

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor