Planuri petroliere pe „fast-forward”

Planuri petroliere pe „fast-forward”
Petroliştii canadieni, parteneri ai Gazprom, anunţă bucuroşi că planurile lor din Bihor trec uşor de ministere.

 Opozanţii proiectelor petroliere de pe teritoriul Bihorului evidenţiază rapiditatea cu care Guvernul României aprobă planurile petroliştilor pentru câmpurile din judeţul nostru. Acordurile petroliere de la Tria şi Tulca au fost deja aprobate de Guvern, în decembrie 2012. Cei ce se opun proiectelor trag un semnal de alarmă asupra pericolului exploatării gazelor de şist în Bihor, prin metoda fracturării hidraulice, controversată din cauza impactului său asupra mediului înconjurător.

Urmează Băile Felix

Grupul de ANTIfracturare hidraulică Oradea, format din Laura Turdean, Ioana Şandor şi Dora Şereş, precum şi senatorul PDL Gavrilă Ghilea au pus la dispoziţie stadiul în care se află procedura de aprobare ministerială a contractelor de concesiune semnate de ANRM cu compania canadiană East West Petroleum (EWP). Preocupă în principal perimetrul ce includ Băile Felix şi municipiul Oradea.

Ulterior, EWP a cedat 85% din investiţie companiei sârbeşti NIS, deţinută de gigantul rus Gazprom.

Pe propriul site, EWP emitea, pe 8 iulie, un comunicat de presă, prin care arăta inclusiv faptul că pentru perimetrul petrolier EX-3 Băile Felix s-au obţinut deja avizele de la Ministerul Mediului, al Ecnomiei şi de la cel de Finanţe, urmând să mai fie obţinute cele de la Transporturi şi Justiţie. În aceeaşi situaţie se află şi perimetrele de la Periam şi Biled, din judeţele Timiş şi Arad, deţinute tot de NIS (Gazprom) şi EWP. „Cum premierul Ponta deține interimatul la Transporturi, avizul favorabil e ca şi obţinut, ca să nu mai vorbim despre finul său, din fruntea Ministerului Justiţiei, care nu cred că îşi va contrazice naşul”, opinează senatorul Ghilea, căruia recent i s-a respins în Parlament un amendament la Legea petrolului, pentru intezicerea de dezvoltări petroliere în intravilanul staţiunilor turistice.

„Agresivele planuri operaţionale”

Prin acelaşi comunicat de presă, compania EWP şi NIS transmit că se aşteaptă ca acordurile de concesiune petrolieră să fie aprobată de ministere în al treilea trimestru al acestui an. Se informează şi că pe concesiunea de la Tria dezvoltatorii planificată forarea primei sonde până la finalul anului, o dată ce vor fi finalizate interpretarea datelor seismice şi identificate locaţiile pentru forare. Pe perimetrul EX-2 Tria sunt planificate „forarea a minimum trei sonde petroliere, până la finele anului 2014, cu un cost estimat de 16 milioane de euro”.

De altfel, pe toate cele patru perimetre, în următorii doi ani se plănuieşte construcţia a minimum douăsprezece sonde. Potrivit EWP, NIS a cheltuit deja 500.000 de euro pentru studiile de impact şi alte pregătiri pentru realizarea programului petrolier.

„Suntem foarte încântaţi să vedem că procesul de aprobare ministerială din România se apropie de finalizare şi că programele de lucru sunt acum în curs de desfăşurare, începând cu activitatea seismică, ce va fi urmată de un program de foraj activ. Rămânem încrezători în potenţialul proprietăților noastre din România şi în capacitatea partenerului nostru (NIS Gazprom – n.r.) de a implementa cu succes agresivele planuri operaţionale”, declară David Sidoo, preşedintele East West Petroleum.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor