Plata CAS prin Casa Judeţeană de Pensii Bihor

De Dan Birta
Plata CAS prin Casa Judeţeană de Pensii Bihor
© Leontin Ţîrle - FOTO: JB
PFA care nu pot plăti CAS prin Fisc pot încheia contract de asigurare socială cu casa de pensii.

Noul Cod fiscal a produs multe modificări şi în ceea ce priveşte plata contribuţiei de asigurări sociale (CAS) de către persoanele fizice autorizate (PFA). Cu alte cuvinte, contribuţia la pensie. În afară de modificarea bazei de calcul, care, oricum, era de aşteptat, din 2016, PFA au posibilitatea de a alege dintre o cotă de 10,5% şi 26,3%. Dar nu oricine poate opta pentru aceste două cote de contribuţii. Există doar patru cetegorii de PFA care pot opta: cale care au avut venitul lunar obţinut în anul precedent mai mare de 938 de lei, cele care estimează (printr-o declaraţie estimativă) că vor avea venitul lunar pe anul în curs mai mare de 938 de lei, cele impuse la normă de venit şi cele care încep activitatea în 2016.

Contract de asigurare

La sfârşitul lunii noiembrie 2015, potrivit ultimelor date publicate de Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în judeţul Bihor existau 15.628 de persoane fizice autorizate active, cu 16.174 de membri titulari. Nu există date despre veniturile realizate de acestea în 2015. Aceste date vor putea fi aflate de abia după data de 25 mai, termenul limită pentru depunerea declaraţiei D200 privind veniturile realizate în anul 2015.

PFA care nu mai pot plăti CAS prin intermediul Fiscului au posibilitatea de a încheia un contract de asigurare cu Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor. „Contract de asigurare poate încheia orice persoană care doreşte să-şi completeze venitul asigurat sau doreşte să-şi realizeze un stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, a declarat Leontin Ţîrle, directorul executiv al CJP Bihor.

Venitul minim lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială este de 938 lei, reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (care la nivelul anului 2016 este de 2.681 lei).

Venitul maxim lunar al bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale este 13.405 lei, reprezentând valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut (5x 2.681 lei).

Contribuţia minimă lunară care trebuie achitată de persoanele asigurate cu contract de asigurare socială este 247 lei (938×26,3%). Contribuţia maximă este de 3.526 lei (13.405×26,3%).

Plata contribuţiei se face la caseia CJP Bihor, lunar, trimestrial sau pe orice perioadă, în avans.

„Pentru încheierea unui contract de asigurare este nevoie de o copie a actului de identitate. Se încheie un contract între persoana care solicită şi Casa Judeţeană de Pensii Bihor. Condiţia de bază este să fie cetăţean român şi să aibă domiciliul în România”, a precizat şeful CJP Bihor.

La 31 decembrie 2015 în judeţul Bihor existau 369 de persoane asigurate cu contracte de asigurare. La încă 31 de persoane au fost făcute modificări de contracte în sensul venitului asigurat.

Potrivit Codului fiscal, contribuţiile de asigurări sociale sunt deductibile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !