Politia Locala se justifica in cazul Moszkva

De Călin Corpaş
17Comentarii
Politia Locala se justifica in cazul Moszkva
Municipalitatea e hotărâtă să dea satisfacţie reclamaţiilor şi să închidă, măcar temporar, cluburile „ce fac gălăgie”.

Primăria Oradea şi Poliţia Locală vor o viaţă de noapte pe deplin liniştită. Cazul localului Moszkva Caffe, închis pentru 30 de zile din cauza reclamaţiilor, a scos la iveală planurile municipalităţii pentru perioada următoare. Şeful Poliţiei Locale, Alexandru Laza, ne-a declarat că în perioada următoare îşi va intensifica activitatea „pe această linie”. Laza îşi aduce aminte că şi în urmă cu câteva luni s-a suspendat activitatea unui bar din zona Calea Aradului.

Problema municipalităţii este cu nivelul zgomotului din localuri, reclamat de unii riverani. Moszkva Caffe este dat acum ca exemplu, în perspectiva sezonului cald, când vor apărea terasele şi, prin urmare, nivelul sonor din jurul acestor locaţii va creşte. Comisarul-şef Laza spune că misiunea sa este să asigure respectarea legii. Chiar cu preţul sacrificării vieţii de noapte a unui oraş aflat, oricum, în umbra unor centre universitare precum Cluj-Napoca şi Timişoara.

În urmă cu trei ani, primarul Ilie Bolojan avea iniţiativa introducerii unei taxe pe ordine publică, ce urma să fie aplicată tuturor celor care vând alcool după ora 23. Măsura era contestată atunci de comercianţii ce urmau să fie loviţi de ideea primarului. Până la urmă, „taxa pe alcool” nu s-a mai aplicat, fiind anulată în instanţă, în urma unei acţiuni iniţiate de Prefectură. Astfel, băutura s-a scumpit din alte motive…

Poliţia Locală Oradea (PLO) ripostează în cazul „Moszkva Caffe”. Luni, comisarul şef Alexandru Laza a trimis o informare în care se arată câte a făcut Poliţia Locală înainte ca primarul Bolojan să închidă localul pentru 30 de zile, începând de sâmbăta trecută.

În dispoziţia primarului se făcea referire la două amenzi aplicate de Poliţia Locală, ca urmare a două sesizări scrise şi patru sesizări telefonice. Atât. Ieri, însă, printr-o informare remisă pe adresa redacţiei, în urma celor publicate în JB, Poliţia Locală plusează.

Măsurători, anul trecut

Se arată că în 2012 au fost primite „14 sesizări telefonice referitor la tulburarea ordinii şi liniştii publice de către localul «Moszkva»”. „În urma acestor sesizări repetate, în luna martie, a avut loc o acţiune de determinare a nivelului de zgomot, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Bihor, la localul în cauză. Deoarece s-au înregistrat depăşiri ale limitei maxime admise de lege, societatea care deţine clubul a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 500 lei”, scrie comisarul şef Laza, adăugând că în 2013 s-au înregistrat cele două reclamaţii scrise şi patru telefonice. De astă dată, amenda de 500 de lei a fost dublată de decizia închiderii clubului pentru 30 de zile, semnată joi de primarul Oradiei.

„Menţionăm că, de la începutul anului 2012 şi până în prezent, administratorii localului au fost atenţionaţi de 17 ori în legătură cu deranjul provocat vecinilor, înainte de a fi sancţionaţi contravenţional”, se mai arată în informarea PLO. Ieri, Alexandru Laza nu ne-a putut spune câte persoane au reclamat cafeneaua Moszkva, în condiţiile în care administratorul localului, Levente Fesus, îl indicase doar pe cetăţeanul Nicuşor Avrămescu, ce locuieşte într-un imobil vecin. În schimb, comisarul-şef a ţinut să ne transmită cum o doamnă a venit, ieri de dimineaţă, pentru a le mulţumi, în numele locatarilor, că au închis localul. Alexandru Laza nu este de acord că localul Moszkva a dat muzica mai încet după ora 22, aşa cum susţine administratorul Fesus…

Alţii la rând?

De acum, comisarul-şef Laza îi pune în gardă şi pe ceilalţi deţinători de localuri din Oradea. „Vom acţiona mult mai intens pe linia aceasta. Eu sper ca lumea să înţeleagă de bună voie. Unde vom avea probleme, acolo vom acţiona. Sper să nu mai ajungem în situaţia asta. Să nu mai avem reclamaţii. Nu este un obiectiv în a suspenda cuiva activitatea, ci să asigurăm respectarea legii”. Şeful PLO promite să nu facă discriminări şi îşi aduce aminte cum în toamnă, la fel, se suspendase activitatea unui bar din zona Calea Aradului. Potrivit lui Laza, între Poliţia municipiului Oradea şi Primărie există o înţelegere conform căreia, dacă un local este amendat de două ori pentru depăşirea nivelului de zgomot maxim admis, să îi fie suspendată activitatea pe 30 de zile.

Flash mob „Support Moszkva”

Altfel, pe internet se desfăşoară o companie de susţinere pentru redeschiderea localului. Cei ce frecventează localul din strada Moscovei s-au adunat, luni seara, de la ora 18, la un flash mob. „Moscoviţii” s-au încolonat într-un marş, din faţa localului până la Primărie, în semn de protest faţă de închiderea cafenelei pentru o lună. Circa 200 de fani ai localului Moszkva Caffe şi-au manifestat, în linişte, nemulţumirea faţă de decizia primarului. Evenimentul fusese anunţat pe Facebook, astfel: „Între timp va merge piesa lui Michael Jackson intitulată «They Don’t Care About Us». După ce vom ajunge în fața Primăriei, după o poză comună fiecare va merge pe drumul lui, ca după orice flash mob”.

Reamintim că primarul Ilie Bolojan a semnat joi, 21 februarie, dispoziţia de suspendare a activităţii clubului pentru 30 de zile, ca urmare a reclamaţiilor primite. Problema este nivelul de zgomot produs de acest local.

Primarul a inchis localul „Moszkva”

 

 

 

 17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor