Poliţiştii bihoreni atenţi la echilibrul ecologic

De Alexandra Lăzureanu
Reactualizat la:
Poliţiştii bihoreni atenţi la echilibrul ecologic
Pădurea, atât de prezentă în poeziile Eminesciene şi în basme, este supranumită şi „Aurul verde al planetei”.

Zeci de hectare de păduri se pierd în urma exploatărilor, care, efectuate fără o replantare sau regenerare, produc dezechilibru în compoziţia solului sau inundaţii, care pot duce în timp chiar la dispariţia unui întreg ecosistem. Pădurea nu este doar un loc unde se produce masă lemnoasă, ci are şi funcţii de adăpost şi hrană pentru animale sălbatice, păsări, protejează împotriva precipitaţiilor catastrofale, inundaţiilor, alunecărilor de teren, asigură şi menţine un mediu nepoluat, favorabil petrecerii timpului liber, codrul fiind, din cele mai vechi timpuri, „prieten cu românul”. În cadrul misiunilor desfăşurate permanent, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor acţionează pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, aplicând cu rigurozitate legea în cazul constatării tăierilor ilegale de arbori. În acelaşi timp, însă, poliţiştii bihoreni manifestă preocupare, atenţie şi respect faţă de starea pădurilor din judeţ, stare care reflectă gradul de civilizaţie al populaţiei, influenţând direct echilibrul ecologic, social şi economic al zonelor împădurite.

Dând curs acestor preocupări, vineri, 80 de poliţişti bihoreni au fost angrenaţi într-o misiune de voluntariat, menită să susţină demersurile Direcţiei Silvice Bihor de regenerare a fondului forestier. Acţiunea s-a desfăşurat la iniţiativa IPJ Bihor, în parteneriat cu DSB, într-o zonă abruptă, numită Valea Lupului, din Bulz, zonă aflată în responsabilitatea Ocolului Silvic Remeţi. Poliţiştii bihoreni au participat voluntar şi din proprie iniţiativă la o amplă acţiune de completare în plantaţiile efectuate în anii anteriori, peste 1.000 de puieţi de brad fiind plantaţi în doar câteva ore, într-o zonă în care, pe timp de secetă, în condiţii de sol superficial, o parte din puieţii plantaţi în anii anterior au suferit şi s-au uscat. Acţiunea se înscrie în demersurile de împădurire a zonei demarate de reprezentanţii DSB, fiind apreciabilă cu atât mai mult cu cât, deşi metoda plantaţiilor este cea mai folosită pentru instalarea speciilor forestiere, aceasta presupune costuri considerabile şi un personal numeros şi instruit. Acţiunea va continua, poliţiştii urmând să fie angrenaţi în ample acţiuni de plantare, menite să contribuie la întinerirea pădurilor din judeţ.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !