Poliţiştii de prevenire bihoreni vor fi alături de copii pe tot parcursul sezonului estival

De Alexandra Lăzureanu
Poliţiştii de prevenire bihoreni vor fi  alături de copii pe tot parcursul sezonului estival
Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor şi poliţiştii de proximitate din judeţ, alături de reprezentanţii Centrului Regional Oradea – Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Fiinţe Umane desfăşoară, în perioada 1 iulie – 1 septembrie a.c., activităţi de prevenire a criminalităţii destinate prevenirii victimizării copiilor în perioada vacanţei de vară.

Vacanţa de vară, prin specificul ei – deplasarea copiilor în zone de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supraveghere, circulaţie mai intensă pe drumurile publice – poate genera o creştere a numărului de minori victime sau autori ai unor infracţiuni. De aceea este necesar ca, în timpul vacanţei de vară, să se desfăşoare activităţi informativ – preventive pe diverse paliere de siguranţă rutieră, precum prevenirea dispariţiilor de minori, a delincvenţei juvenile, modalităţi de autoprotecţie în diverse situaţii, siguranţa pe Internet, comportamente antisociale etc.. Delincvenţa juvenilă şi prevenirea victimizării minorilor este un segment al criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, mai cu seamă datorită caracteristicile vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas. Nu în ultimul rând datorită capacităţii reduse de a sesiza pericolul, tinerii pot deveni cu uşurinţă victime ale unor infractori. Scopul activităţilor preventive îl reprezintă informarea copiilor şi cadrelor didactice cu privire la măsurile care trebuie adoptate în vederea prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării acestora pe perioada vacanţei de vară.

Zile frumoase

Poliţiştii bihoreni vor realiza activităţile preventive sub sloganul „Asigură-te să ai o zi frumoasă!”, în cadrul taberelor organizate în Judeţul Bihor de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, respectiv taberele din Municipiul Oradea, Şuncuiuş, Remeţi. Totodată poliţiştii de prevenire şi proximitate bihoreni vor acţiona preventiv nu numai în tabere, dar şi în alte locuri de petrecere a timpului liber, precum Orăşelul Copiilor, în parcuri, în ştrandurile din staţiunile bihorene Băile Felix şi 1 Mai sau în taberele de zi realizate de diverse organizaţii neguvernamentale. Activităţile preventive ale poliţiştilor bihoreni vor include informarea interactivă a tinerilor, proiecţii de filme educativ – preventive, distribuirea de fly-ere, pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaj preventiv, jocuri şi concursuri pe diverse teme, toate în scopul formării unui comportament preventiv, subliniind importanţa propriilor atitudini în vederea reducerii riscului de victimizare. Tematica prezentată de poliţişti în cadrul întâlnirilor cu copiii, părinţii şi cadrele didactice ce îi însoţesc cuprinde aspecte referitoare la grupul de prieteni, prevenirea traficului de persoane, prevenirea unor accidente, utilizarea Internetului în siguranţă, răspunderea penală a minorilor, siguranţa bunurilor personale etc.. Totodată, pentru siguranţa copiilor în sezonul estival, perioadă în care aceştia sunt, de multe ori, lăsaţi acasă fără supravegherea unui adult, poliţiştii de prevenire bihoreni recomandă părinţilor să reamintească copiilor principalele reguli de atoprotecţie pe care trebuie să le cunoască, pentru a preveni orice evenimente neplăcute.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !