Poliţiştii salontani, trimişi în judecată

De Cristian Horgoș
Poliţiştii inculpaţi, aduşi de la instanţă în ţinută civilă
Poliţiştii inculpaţi, aduşi de la instanţă în ţinută civilă
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Oradea a comunicat, marti, trimiterea în judecată a cinci agenţi de poliţie de ordine publică din Salonta, intraţi în atenţia Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Bihor.

Dintre aceştia, în arest la domiciliu se află Dorel Crăciun, Isai Milan Valentin, Rus Nicolae Sorin şi Kovacs Cristian Szilard, toţi acuzaţi de luare de mită, în formă continuată. În plus, Rus mai e inculpat pentru efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia iar Kovacs şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Iar sub control judiciar a mai fost trimis în judecată Pojega Marian Dorin, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

În perioada 2012 – martie 2015, inculpaţii (agenţi de poliţie), la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au pretins şi primit sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, de la conducătorii unor autovehicule care tranzitau mun. Salonta, cu precădere de la cetăţeni străini. Sumele percepute de agenţii de poliţie erau între 100 lei-300 euro.

Ca mod de operare, inculpaţii selectau mai întâi posibilele victime, opreau apoi autovehiculele în trafic sub pretextul unor controale rutiere, solicitau conducătorilor auto documentele de călătorie şi le aduceau la cunoştinţă normele legale pretins încălcate, precum şi cuantumul unor amenzi contravenţionale substanţiale. Apoi, dădeau de înţeles conducătorilor auto că pot evita plata amenzii şi primi înapoi documentele, sub condiţia plăţii unei sume, nemijlocit şi direct în mâinile funcţionarului poliţist, în scopul încălcării atribuţiilor de serviciu ce impuneau funcţionarului aplicarea contravenţiei constatate.

Modul de operare planificat al inculpaţilor, prin alegerea „ţintelor” dintre cetăţenii străini, consideraţi mai vulnerabili, supravegherea zonelor de risc din apropierea frontierei, perioada mare de timp în care au fost comise faptele, denotă specializare, experienţă şi abilităţi sporite în a folosi metode care să îngreuneze identificarea şi tragerea la răspundere penală.

În vederea efectuării cercetărilor în cauză s-a dispus autorizarea unor investigatori sub acoperire.

Pe timpul urmăririi penale, au mai fost administrate probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Rus Nicolae Sorin a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu statutul de funcţionar public cu statut special, constând în aceea că a condus activitatea Întreprinderii Individuale „R. M. A.”, prin intermediul căreia a realizat acte de comerţ de achiziţie, transport, depozitare şi vânzare de material lemnos.

Cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate la domiciliul inculpatului Kovacs Cristian-Szilard, s-a descoperit că acesta deţinea 9 cartuşe de pistol, nepercutate, calibrul 9×19 mm, peste limita legală de 50 cartuşe la care avea dreptul inculpatul, conform permisului de armă deţinut.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !