Pompele de căldură au atras firme şi instituţii interesate

De Cristian Horgoș
Pompele de căldură au atras firme şi instituţii interesate
Proiectul universitar a atras reprezentanţi de firme şi instituţii interesate de termie.

Seminarul dedicat pompelor de căldură hibride a atras joi, în Aula Magna a Universităţii din Oradea (UO), pe lângă studenţi şi cadre didactice, şi reprezentanţi de la Climarom, Transgex, Geoterm Consulting, Electrica, OST West, SC Recolo Oradea, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (INCDIE ICPE) şi de la Primăria Oradea, prin Daniel Ţigan – fost director de termoficare la SC Electrocentrale (CET) Oradea.

În deschidere, şef lucrări Codruţa Bendea din cadrul Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial (IEMI) a precizat că este vorba de o tehnologie specială, ultra-modernă, „patentată de mai puţin de zece ani” în Norvegia, şi pentru care Guvernul Norvegiei oferă finanţări.

Apoi, decanul Gabriel Bendea de la IEMI a amintit că Oradea are 23 de ani de învăţământ superior energetic şi că, din cei peste 520 de studenţi ai facultăţii, unii îşi fac masterul pe energii regenerabile.

Clădire pe pompe

În aceeaşi idee, Codruţa Bendea a subliniat că UO are primul sistem de pompă termică din România cu dublă sursă de căldură: orizontală şi verticală. Şi, ca atare, a venit firesc, în 2009, proiectul european în care UO are 20 de parteneri din Europa. Prin proiectul finanţat de UE cu 4,3 milioane de euro s-au realizat opt sisteme de pompare, printre care unul în campusul UO – prin care o clădire se încălzeşte iarna şi se răcoreşte vara. Detalii se găsesc pe site-ul de proiect www.groundmed.eu.

Pompa de căldură hibridă a fost prezentată de un expert norvegian care a remarcat că din ape geotermale sau reziduale calde (circa de grade Celsius) se poate obţine agent termic la temperaturi mai înalte. În esenţă, este vorba de îmbinarea eficientă a comprimării mecanică a vaporilor de agent frigorific (amonia) cu principiul absorbţiei.

Se putea şi la CET

„Noi avem şi ape geotermale şi ape reziduale calde. De ani de zile, CET scoate apă din Criş ca agent de răcire pe care o deversează apoi caldă la circa 25-30 de grade înapoi în Criş, fiindcă nu avea ce face cu ea. Prin pompele care acţionează ca un schimbător de căldură s-ar putea utiliza energia termică irosită”, ne-a exemplificat decanul Gabriel Bendea.

Manifestarea a fost organizată de Departamentul de Inginerie Energetică în colaborare cu ONG-ul „GreenWatt pentru Energie Curată” din Timişoara.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !