Posibilitatea efectuării perchezițiilor anterior orei 6:00

3Comentarii
Posibilitatea efectuării perchezițiilor anterior orei 6:00
© Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Având în vedere numeroasele discuții din spațiul public privitoare la posibilitatea efectuării unei percheziții domiciliare anterior orei 6:00, dar și necunoașterea unor dispoziții procedurale elementare de către unii din cei desemnați să instrumenteze dosarele de urmărire penală, voi face câteva scurte precizări.

Conform art. 27 din Constituția României, domiciliul și reședința sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori reședința unei persoane fără învoirea acesteia . De la aceste prevederi se poate deroga în situația existenței unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane. Adică nu stai în fața porții unui criminal, violator să aștepți să finalizeze violul sau crima până când mergi la un judecător să-ți autorizeze o percheziție domiciliară.

Potrivit art. 159 din Codul de procedură penală , percheziția domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6,00 sau după 20,00 , cu excepția infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră . Adică în cazul unei infracțiuni flagrante nu stai ca boul în fața porții până la ora 6:00.

În mod excepțional, percheziția poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziție, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau obiectelor , precum și fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenței unui avocat ori a unei persoane de încredere dacă există suspiciunea că în spațiul în care urmează a se efectua percheziția se află o persoană a cărei viață sau integritate fizică este pusă în pericol sau când este evident faptul că se fac pregătiri pentru acoperirea urmelor sau distrugerea probelor ori a elementelor ce prezintă importanță pentru cauză.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor