Pot fi exclusi de la plata subventiilor

De Simona Albinaru
Fermierii care ard miriştile, respectiv resturile vegetale, pot rămâne fără subvenţii.

Fermierii care utilizează teren arabil, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor. De asemenea, nici fermierii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.

În cazul în care arderea a fost provocată de cauze necunoscute, agricultorul trebuie să înregistreze la poliţie sau la inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă o sesizare privind acest fapt.

Între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost încheiat un protocol de colaborare al cărui scop este creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită plăţi directe, a condiţiilor GAEC referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Norme

Conform acestui Protocol reprezentanţii GNM şi IGSU de la nivel judeţean vor transmite, în termen de 24 ore, prin e-mail sau prin SMS, reprezentanţilor APIA la nivel judeţean, o informare în care sunt trecute date referitoare la locul, momentul în care s-a produs arderea, culturile/miriştile/pajiştile afectate şi, dacă este posibil, datele de identificare ale fermierului. Identificarea exactă a fermierului se face de către reprezentantul APIA prin deplasarea în teren, localizarea parcelelor arse cu ajutorul GPS şi verificarea în baza de date a APIA.

În cazul în care, în urma controlului pe teren, se constată că suprafeţe ale exploataţiei au fost arse, focul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi penalizat, agricultorul trebuie să prezinte o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie sau la inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgentă privind producerea acestui fapt.

„.Nerespectarea acestor dispoziţii sunt sancţionate conform Regulamentului (CE) Nr. 73/2009 art. 23 şi 24 privind reducerea plăţilor sau excluderea de la plată în caz de nerespectare a normelor de eco-condiţionalitate”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor. Conform normelor în cazul în care cerinţele legale în materie de gestionare sau bunele condiţii agricole şi de mediu nu sunt respectate în orice moment dintr-un an calendaristic dat, şi nerespectarea în cauză este rezultatul unei acţiuni sau a unei omisiuni direct imputabile agricultorului care a depus cererea de ajutor în anul calendaristic în cauză, valoarea totală a plăţilor directe acordate sau care trebuie acordate agricultorului poate fi redusă sau eliminată. În cazul nerespectării deliberate, în principiu, procentul reducerii nu trebuie să fie mai mic de 20 % şi poate ajunge până la excluderea totală din una sau mai multe scheme de ajutor şi se poate aplica pentru unul sau mai mulţi ani calendaristici.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !