Pot să-şi ia credite

De Simona Albinaru
Pot să-şi ia credite
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează beneficiarilor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic, la speciile bovine și ovine/caprine adeverinţe pentru cei care intenţionează sa acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Toate convenţiile încheiate între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Banca şi FGCR/FNGCIMM vor fi postate pe site-ul APIA la adresa: www.apia.org.ro.

Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă de înregistrare a fermierului prin care confirmă ca acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2015 și a solicitat ANT – sector zootehnic, schema decuplata de producţie, specia bovine, în sectorul carne și/sau ANT – sectorul zootehnic, schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine, precum și numărul de animale pentru care se solicită sprijin financiar.

De asemenea, prin adeverință se confirmă faptul că beneficiarul a atașat cererii toate documentele prevazute de legislația în vigoare.

Banca Creditoare acorda beneficiarilor, conform reglementărilor sale interne, credite/facilităţi de finanţare în lei, pentru finanţarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente în procentul stabilit prin regulile proprii din suma prevăzuta în adeverința eliberată de APIA.

Cuantumul per cap de animal pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne este de 300 lei/cap de bovină, iar cuantumul per cap de animal pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine este de 20 lei/cap de animal.

Fermierii care au accesat credite în baza adeverințelor emise de APIA pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2015 vor putea accesa credite pentru ANT în sectorul zootehnic de la aceeași bancă de la care au obținut creditul anterior.

„În conformitate cu prevederile în vigoare banca trebuie să respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăților directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăși ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului să fie în limita de 1%”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Centrul Județean Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !