Pot solicita sprijin pentru sectorul zootehnic şi vegetal

De Simona Albinaru
La APIA Bihor
La APIA Bihor
Centrul Judeţean APIA Bihor preia cereri unice de plată pentru schemele de plăţi din sectorul vegetal şi zootehnic până în data de 15.06.2015.


În cadrul schemelor de plăţi directe ce se acordă fermierilor, un număr de peste 9.000 de beneficiari vor putea depune cereri unice de plată şi pentru ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic (ANTZ) şi pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) aşa cum sunt prevăzute în OUG 3/2015.

ANTZ se acordă fermierilor crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme: schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte, schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne şi schemă cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

SCZ se acordă fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine şi crescătorilor de viermi de mătase, în funcţie de efectivul de animale/număr cutii ouă viermi solicitat de beneficiar, din următoarele categorii: bivoliţe de lapte, ovine, caprine, taurine din rase de carne şi metişii acestora, vaci de lapte, viermi de mătase.

Pentru a avea un dosar complet în vederea depunerii la APIA, fermierul trebuie să se asigure că deţine toate documentele necesare, iar animalele pentru care solicită ajutoare se regăsesc înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) şi în Registrul Individual al Exploataţiei (RIE).
Fermierul trebuie să se asigure de asemenea că toate animalele din exploataţie sunt identificate cu una/două crotalii(după caz) şi sunt înregistrate în Baza Naţională de Date (BND).

Pentru toate animalele care se regăsesc în exploataţie precum şi pentru cele care au trecut prin exploataţie, trebuie să se regăsească date înregistrate în registrul individual al exploataţiei precum şi documente care să ateste intrarea/ieşirea animalelor din exploataţie. Pentru aceasta fermierul anunţă medicul veterinar ori de câte ori se modifică numărul de animale din exploataţie şi se asigură că animalele care se regăsesc fizic în exploataţie se regăsesc şi înregistrate în B.N.D. ca fiind staţionare în respectiva exploataţie. Fermierul este obligat să deţină Registrul Individual al Exploataţiei completat şi actualizat. „Obligaţia de a menţine un registru completat şi actualizat al exploataţiei este a fermierului”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.

Documente necesare la depunere

Tot de la medicul veterinar, fermierul trebuie să ia o adeverinţă prin care se atestă că toate bovinele/bubalinele, ovinele şi caprinele din exploataţie, identificate şi înregistrate, detaliate pe coduri de crotalii, sunt cuprinse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi.

Fermierul trebuie să meargă, după caz, la una din organizaţiile/asociaţiile crescătorilor de bovine/bubaline, ovine/caprine legal constituite, afiliate la o federaţie a crescătorilor de ovine/caprine organizată la nivel naţional, în vederea obţinerii de adeverinţă prin care se recunoaşte statutul de crescător de bovine, ovine/caprine. Adeverinţa se eliberează gratuit, indiferent dacă solicitantul este membru sau nu al organizaţiei/asociaţiei respective.

Dacă fermierul solicită ajutor pentru sprijin cuplat pentru bivoliţe/ vaci cu lapte, trebuie să se prezinte la asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea bivoliţelor/vacilor de lapte, pentru care se solicită sprijin cuplat, în acest sens fiind eliberată o adeverinţă.

Adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea bivoliţelor/vacilor de lapte, pentru care se solicită sprijin cuplat, în Registrul genealogic al rasei, trebuie avizată de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie.

Dacă fermierul solicită ajutor pentru sprijin cuplat pentru rasele de carne şi metişii acestora, trebuie să se prezinte la Agenţia Naţională pentru Zootehnie pentru eliberarea adeverinţei care certifică rasele de carne şi metişii acestora, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de însămânţări artificiale/adeverinţele de montă naturală, precum şi înscrierea în Registrul genealogic al rasei.

După obţinerea tuturor documentelor necesare de la asociaţii/agenţii, precum şi după ce se asigură de existenţa tuturor documentelor ce trebuie să se regăsescă la sediul exploataţiei, proprietarul se poate deplasa la sediul APIA în vederea depunerii dosarului pentru obţinerea de sprijin financiar.
„Fermierii care au depus cereri de plată în sectorul zootehnic în anul 2014 vor primi invitaţii prin care vor fi informaţi cu privire la documentele ce trebuie prezentate şi data în care sunt programaţi pentru a depune cererea unică de plată”, a precizat Florian Pavel.

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor/măsurilor de plată, fermierii trebuie să depună anual la APIA cererea unică de plată şi să îndeplinească condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale. Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren sau exploataţii de animale în diferite localităţi sau judeţe.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !