Prefectul, asaltat de curiozitatile lazaristilor

Reactualizat la:
Prefectul, asaltat de curiozitatile lazaristilor
Elevii clasei a V-a de la ”Lazăr” au aflat despre clădiri emblematice pentru Oradea și s-au simțit bine la Prefectură.

Vineri, Jurnal bihorean i-a familiarizat pe elevii clasei a V-a de la Liceul Aurel Lazăr cu istoria orașului. În cadrul săptămânii ”Școala altfel”, elevii îndrumați de profesoara lor, Iulia Nuți, au făcut un tur al Centrului Istoric orădean. Elevii au aflat despre sinagoga ortodoxă de pe strada Mihai Viteazul. Micuții lăzăriști nu erau ei prea familiarizați cu noțiunea de ”sinagogă” sau ”evreu”, dar au fost puși în temă rapid, amintindu-li-se că Iisus a fost evreu.

Apoi au văzut palatul Ullman, aflat în imediata apropiere a sinagogii, peste drum de Parcul 1 Decembrie. Palatul, ce a aparținut unui evreu – Ullman Sandor, fiul lui Izidor Ullman – a fost martorul izgonirii evreilor din Oradea, în timpul stăpânii horthyste (1940-1944). Cu astă ocazie, elevii au aflat de la mine despre legenda stafiile care bântuie și azi palatul… Povestea i-a captivat, desigur, astfel încât cu greu au putut fi convinși să nu dea buzna în palat.

 Spectacol la Prefectură

Palatul Vulturul Negru, Casa Iosif Vulcan, Casa Aurel Lazăr, Mănăstirea Ursulinelor și Băile Rimanoczy (actualul restaurant Oradea) au fost incluse în turul Centrului. Dar cel mai mult le-a plăcut la Prefectură. Elevii au invadat sala mare unde se țin ședințele Consiliului Județean și ale Prefecturii. Decum li s-a deschis ușa sălii, băieții au alergat într-un suflet spre prezidiu, unde au început să butoneze rapid la microfoane. ”Să nu mai fie teme de casă!”. ”Fără teste!”. Au fost ”propunerile legislative” lansate de la prezidiu, iar școlărițele, în rol de consilieri județeni, au aprobat instantaneu.

 Un moment hilar a fost acela când directorul juridic al Prefecturii, Alice Lupeș, i-a întrebat pe elevi dacă știu cine este primul-ministru al României. ”Traian Băsescu!”, s-a răspuns prompt de la prezidiu. Elevii au fost încântați să stea la masa de ședințe de unde se conduce Bihorul, iar microfoanele dotate cu led-uri și difuzoare au fost ”jucăria” preferată a acestora.

 După sala mare, micii lăzăriști i-au făcut o vizită surpriză și prefectului Gavrilă Ghilea. Acesta s-a pomenit în biroul său cu 16 elevi entuziasmați de locul unde au ajuns, gălăgioși și plini de întrebări trăznite. La un moment dat, prefectului i s-a cerut să dea o lege prin care să fie scutiți de teme de casă și teste. Când Ghilea i-a întrebat din ce ar vrea ei, totuși, să dea admiterea la liceu, s-a trezit cu răspunsuri din partea băieților, precum: ”Din fotbal!”, ”lovituri libere și driblinguri”. Iar la facultate? ”Din penalty-uri!”. Prefectul i-a atenționat, totuși, pe școlarii lăzăriști, că dacă vor să ajungă să lucreze într-un birou precum cel al prefectului, trebuie să fie buni și la învățătură, nu doar la fotbal.

 Elevii au observat rapit și telefonul cu fir scurt din biroul prefectului, marca cu stema națională a României. Gavrilă Ghilea le-a explicat că de la acel telefon vorbește cu Guvernul și că nu este nevoie să formeze niciun număr de telefon. Elevii au fost curioși dacă poate vorbi și cu Traian Băsescu sau Elena Udrea, când și ce vorbește prefectul cu aceștia. Dacă nu cumva îi sună în toiul nopții sau dacă-i sună doar ca să-i întrebe ce mai fac. 🙂

 După prefect, a fost vizitată și Adelina Coste – subprefect. Aici, rând pe rând, elevii s-au fotografiat la masa de lucru a subprefectului, băieții fiind atenționați de Adelina Coste să fie galanți și să le dea prioritate fetelor.

 Fascinați de Penitenciar!

 Din clădirea Prefecturii, lăzăriștii au putut vedea o parte din clădirea Penitenciarului. Drept urmare, au pus felurite întrebări despre viața deținuților în închisoare, arătându-se nerăbdători să viziteze Penitenciarul.

 Școlarii și-au încheiat săptămâna ”Școala altfel” cu o altă activitate care i-a bucurat. Au vizitat Turnul Primăriei. Și nu s-au mulțumit cu primul sau al doilea nivel, ci au ținut neapărat să ajungă în vârful turnului. Acolo s-au uitat, cu și fără binoclu, la frumoasele peisaje citadine oferite de frumoasa Oradie…

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !