Prefectul Claudiu Pop a fost mazilit. Ioan Mihaiu, noul prefect de Bihor?

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
30Comentarii
Claudiu Pop și Ioan Mihaiu
Claudiu Pop și Ioan Mihaiu
Capul Finanţelor Bihor, Ioan Mihaiu, este noul prefect de Bihor, susţin surse politice. Prefectul Claudiu Pop nici nu confirmă, nici nu infirmă schimbarea.

UPDATE Informațiile publicate, joi dimineață, în exclusivitate de bihon.ro, s-au confirmat oficial după masa.

Guvernul a emis hotărârea privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, în condițiile legii, a funcției publice de prefect al județului Bihor de către domnul Claudiu-Adrian Pop.

Totodată, Guvernul a adoptat hotărârea privind exercitarea, cu caracter temporar, prin detașare în condițiile legii, a funcției publice de prefect al județului Bihor de către domnul Ioan Mihaiu.

Liderii PSD nu şi-au asumat în niciun fel intenţia de a numi un nou reprezentant al Guvernului în teritoriu. Mai mult, participanţii la Comitetul Executiv întrunit la Ţeţchea au infirmat că s-ar fi adus în discuţie acest subiect, ba mai mult, unii au insistat că preşedintele partidului, Ioan Mang, a negat această intenţie. Chiar dacă înainte de debutul şedinţei se vorbea despre o rebeliune a primarilor, cu mici excepţii, fiecare a negat că e interesat de un asemenea subiect. Doar primarul de Ineu şi-a asumat respectul pe care a spus că îl are pentru activitatea prefectului Pop, adăugând că „voi fi primul dezamăgit dacă domnul Pop va fi schimbat. Eu cred ceea ce mi-a spus domnul Mang, că e doar un zvon!”. Prefectul Claudiu Pop a refuzat să comenteze situaţia, promiţând că va avea o reacţie în cadrul unei conferinţe de presă.

„Voi fi dezamăgit de schimbarea prefectului!”

Declaraţia îi aparţine primarului PSD de Ineu şi vine în contextul în care toate informaţiile de la vârful partidului infirmau că ar exista această posibilitate. Confirmarea avea să vină însă în acelaşi timp cu şedinţa Comitetului Executiv de la Ţeţchea, din partea Guvernului, care a confirmat pentru Jurnal bihorean numirea prefectului Mihaiu.

Ţeţchea. Surse din PSD Bihor au vorbit despre „o rebeliune a primarilor”, ca urmare a schimbării prefectului Claudiu Pop. Media a numărat nu mai puţin de 23 de primari – din 29, câți are PSD-ul în Bihor – ca făcând parte din aripa care l-ar dori pe Pop la Prefectură. Din cei intervievaţi de J.b., doar primarul de Ineu şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu acest fapt, apreciind calităţile lui Claudiu Pop, şi puţin voalat viceprimarul de Marghita, care a apreciat ca „excelentă” prestaţia lui Pop. Ba au fost chiar primari care au negat că s-ar afla la şedinţa de la Ţeţchea, chiar dacă viceprimarul a spus că se află împreună cu şeful său. Totuşi, surse din PSD Bihor spun că discuţia din Comitetul Executiv referitoare la schimbarea lui Claudiu Pop s-a rezumat la o negare fermă din partea şefului partidului.

Reacţii de negare şi a primarilor care au participat la şedinţa Biroului Executiv de la Ţețchea. „Nu s-a discutat despre schimbarea prefectului la şedinţa la care am fost eu. Poate înainte sau după”, au spus, pe rând, viceprimarul de Nucet, Dănuţ Lazea, și viceprimarul de Marghita, Ioan Lazăr. Acesta din urmă nu a fost categoric spunând că se mai documentează. Reacţia viceprimarului Ioan Lazăr e surprinzătoare, în condiţiile în care unul dintre candidaţii la fotoliul de prefect era chiar un membru de frunte al organizaţiei din Marghita, Marcel Sas. „Nu l-am propus noi pe domnul Sas”, a spus viceprimarul Ioan Lazăr. După aceea, viceprimaruul de Marghita a spus că „dacă primarii nu au întrebat nimic, nu se cădea să întreb eu, ca viceprimar, de schimbarea prefectului, o chestiune care e în pixul primului-ministru”.

Primarii PSD spuneau chiar înainte să înceapă şedinţa Comitetului Executiv că nu ştiau de intenţia de schimbare a prefectului Claudiu Pop. Nici despre nominalizarea şefului Finanţelor, Ioan Mihaiu, respectiv a directorului de la CN „O. Goga” Marghita, Marcel Sas.

„Pe noi nu ne întreabă nimeni, numai la alegeri! Nu ştiu să existe discuţii despre schimbarea prefectului în Comitetul Executiv, care se întruneşte la Ţeţchea. Pot fi discuţii la Diverse, dar nu figurau pe ordinea de zi decât chestiuni de partid. Tot ce pot să spun e că acest Comitet Executiv se întruneşte prin rotaţie în fiecare comună cu primar PSD, acum la Ţeţchea, iar pe 22 iunie la Nojorid”, a spus primarul de Nojorid, Teodor Petru Baba. „Nu agreez niciun fel de război care se întâmplă în partid. Voi fi primul dezamăgit dacă are loc schimbarea prefectului. Şi eu sunt membru al Comitetului Executiv, însă nu am participat la şedinţa de azi de la Teţchea, având alte chestiuni de rezolvat. Niciodată nu s-a discutat în partid despre schimbarea prefectului Pop; eu cred în cuvântul domnului Mang, care a spus că nu îl schimbă. Va trebui să vedem cine a contribuit la schimbarea prefectului Pop, fiindcă acest om a lucrat exemplar cu toţi primarii, indiferent de culoarea politică. Activitatea prefectului Pop a fost la înălţime, a fost promptă, a dat ajutor tuturor primarilor, în limitele legalităţii”, a spus primarul PSD de Ineu, Dumitru Togor.


La rândul lui, Ioan Mihaiu lasă să se înţeleagă că orice este posibil. Zvonurile privind schimbarea prefectului Claudiu Pop circulau în spaţiul public în urmă cu câteva luni. Tot atunci a apărut numele şefului Finanţelor Bihor ca posibil succesor.

Președintele PSD Bihor, Ioan Mang a fost întrebat, la vremea respectivă, de redactorul Jurnal bihorean, dacă intenţionează schimbarea prefectului Pop. Mang a dezminţit categoric orice intenţie în acest sens, ba mai mult a spus că atât cât va depinde de el acesta nu va fi schimbat.

Președintele ALDE Bihor, Traian Bodea, a declarat la rându-i că nu știe nimic despre această schimbare: „dacă premierul consideră așa, își numește singur persoana cu care va lucra, pentru aplicabilitatea programului guvernamental”.

Potrivit Biroului de Presă al Guvernului, pe agenda ședinței de joi, 25 mai, nu se află și eliberarea din funcție a prefectului Claudiu Pop. Totuși, nu este exclus ca această hotărâre să fie inclusă în agendă în ultimul moment.30Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor