Prelevari de organe – in 39 de orase

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
1Comentariu
Prelevari de organe – in 39 de orase
Numărul românilor care pot să îşi prelungească viaţa şi să trăiască mult şi sănătoşi poate creşte mult mai mult de acum încolo.

Anul acesta au fost acreditate 39 spitale capabile să identifice şi să declare donatori în moarte cerebrală (dintre care 33 sunt centre noi, Oradea fiind unul dintre primele centre cu activitate de prelevare), două centre pentru transplant hepatic (Fundeni şi Sf. Maria), patru centre pentru transplant renal (Fundeni, Cluj, Iaşi, Braşov) şi trei centre pentru transplant de cord (Tg. Mureş, Floreasca şi Institutul C.C. Iliescu – din Capitală).

Luminiţa de la capăt

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a dat asigurări în privinţa dezvoltării medicinei de transplant, pe care o consideră „domeniu esenţial al medicinei moderne, esenţial pentru un sistem medical modern”.

Declaraţiile au fost făcute miercuri, 16 iulie a.c., de Ziua Donatorului, când Asociaţia Transplantaţilor din România a celebrat 18 de existenţă şi când s-a adus omagiu eroilor bolnavilor cu transplant: donatorii de organe şi familiilor acestora.

După ce ani de zile cadrele medicale din toată ţara au muncit pe bază de volntariat pentru a salva oameni, de ceva vreme încoace a început ca munca în domeniul transplantului să se remunereze pentru coordonatorii de transplant, au fost deblocate unele posturi şi a crescut numărul de spitale care să poată efectua operaţii de prelevare în vederea transplantui, efectele fiind imediate: numărul pacienţi cu boli avansate care au fost salvaţi crescând.

Trend şi dificultăţi

Trend-ul ascendent al identificării şi îngrijirii donatorilor de organe aflaţi în moarte cerebrală înregistrat în 2013 a fost de 136, având până în prezent iulie 2014 peste 75 donatori reali, aceasta reprezentand 160 transplante renale, 70 hepatice, trei de cord şi mai multe sute de transplanturi tisulare.

Cu toate că numărul de tranplanturi efectuate este încă prea mic faţă de numărul mare de bolnavi de pe listele de aşteptare, procentul de creştere a numărului de prelevări respectiv de transplanturi ar fi ridicat ţara la nivelul Europei, în privinţa numărului de proceduri de transplant.

Dificultăţi în donarea de organe sunt în toată lumea şi, după cum deja JB a informat zilele trecute, numai în Europa, aproximativ 67.064 de persoane, cu vârste între 25 şi 60 de ani, privesc spre o şansă la viaţă.

Din 2015 există şanse ca trendul ascendent în acest domeniu medical vital să fie şi mai mare. Ministrul Bănicioiu a argumentat că „În 9 iunie, România a adoptat împreună cu celelalte state ale Consiliului Europei “Convenţia impotriva traficului de organe” care urmează să fie ratificată în perioada următoare. România a transpus Directiva Europeană 2012/25, ceea ce va permite ca începând cu anul 2015 să aderăm la o platformă europeană care să ne permită identificarea mai rapidă a unor donatori pentru marile urgenţe din transplant”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor