Premieră absolută în România: Cometa

De Veronica Bursaşiu
Conducerea teatrului si o parte dintre protagonistii spectacolului Cometa
Conducerea teatrului si o parte dintre protagonistii spectacolului Cometa
Cometa este un text contemporan scris de actriţa Justine del Corte. Premiera spectacolului are loc pe 1 martie.

Este cea de-a cincea premieră la sala mare. „Spectacolul Cometa iese din zona spectacolelor muzicale obişnuite, intră în zona spectacolelor grave, cu greutate. Sunt convins că va reuşi să o facă cu mult succes. Am apelat pentru acest spectacol la o echipă foarte puternică, cu un regizor relativ tânăr, fiindcă în ciuda tinereţii are un palmares bogat- Radu-Alexandru Nica, la un maestru al mişcării- Florin Fierou, la un scenograf Cristian Rusu care revine la Oradea după 10 ani- a mai semnat scenografia la Electra şi la un compozitor tânăr Alex Halka, cu care am colaborat la Ţiganiada, la singurul specialist în lumini din România, light design- Lucian Moga, cu care am colaborat la Leonce şi Leona. Dorinţa noastră a fost aceea de a se lucra cu trupa tânără. Ceea ce a rezultat este un amalgam: pe scenă sunt şi cei mai tineri actori şi cei mai în vârstă, ceea ce este foarte bine pentru un teatru cu greutate”, a spus managerul director general al Teatrului Regina Maria, actorul Daniel Vulcu.

Spectacol energetic

Pentru că distribuţia avea nevoie de o actriţă peste 60 de ani, aceasta vine din Timişoara şi este vorba despre Irene Flamann. Directorul artistic al instituţiei Victoria Balint spune că piesa pusă în scenă de Radu-Alexandru Nica „este un spectacol de care vom fi mândri mult timp de acum încolo, rezultat al unei colaborări pe care ne-am dorit-o de multă vreme, o colaborare în sfârşit concretizată”. Radu Nica spune că prima discuţie despre o potenţială colaborare cu teatrul orădean a avut loc în urmă cu doi ani la Gala premiilor UNITER, când tânărul regizor s-a aflat printre nominalizaţii la un premiu. „Am găsit la Oradea o trupă dornică de experiment, ceea ce nu găseşti foarte des, o atmosferă armonioasă, dar nu de autosuficienţă. Dimpotrivă, atmosfera din trupă este una foarte bună, de concurenţă la nivel artistic, de dorinţă de autoperfecţionare. Sperăm să se vadă în spectacol. Un spectacol care spun eu că a trecut printr-un proces de purificare, deoarece am beneficiat de luxul de a nu realiza scene la primul impuls. Este un spectacol energetic, flamboaiant, totul este susţinut de tensiunea dintre actori, pentru ca pe final să se simplifice. Trupa orădeană a reuşit să susţină pe parcursul a unei ore şi jumătate de spectacol asemenea urcări şi căderi, ceea ce e de excepţie”, a spus regizorul Alexandru Nica.

„Cometa” este un text contemporan al dramaturgului german Justine del Corte, mexicană de origine şi se joacă pentru prima dată în România, în regia lui Radu Nica. Regizorul a mai lucrat pe un text al Justinei del Corte, Sex, la Târgu Mureş, un spectacol al studenţilor printre care se afla şi unul dintre protagoniştii Cometei, Alin Stanciu. „Cometa este o scriitură diferită de Sex, este singurul text de respiraţie mai mare al autoarei, un text proaspăt, hot, scris în 2012, care a avut premiera la Viena. Se vede că autoarea este actriţă, a scris din empatie cu actorii aproape numai roluri principale, are un umor foarte fin, intelectual, de calitate, sarcastic, negru. Tema fericirii e lait motiv în creaţia ei. Cometa este o repetiţie a unei nunţi petrecute cu 10 ani în urmă, repetiţie realizată din dorinţa de a regăsi momentele fericite trăite atunci. Am folosit ideea de teatru în teatru, teatru ca modalitate de a eluda timpul. Spectacolul este un fel de repetiţie de a pătrunde în culisele teatrului, o ironizare a mijloacelor teatrale. Este un spectacol antiiluzionist, se joacă cu polii iluzie-antiiluzie”, spune regizorul.

Distribuția:

Elisabeth: Mihaela Gherdan

Arthur: Richard Balint

Vera: Anda Tămășanu

Nick: Alin Stanciu

Anna: Dania Ținca

Greta: Corina Cernea

Isabel: Georgia Căprărin

Nane: Irene Flamann

Gregor: Șerban Borda

Lothar: George Voinese

Regia artistică: Radu-Alexandru Nica

Scenografia: Cristian Rusu

Coregrafia: Florin Fieroiu

Muzica originală: Alex Halka

Light design: Lucian Moga

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !