Premiera la Oradea, artroscopie bilaterala de sold

De Otilia Șandor
10Comentarii
Operaţie specială, în premieră
Operaţie specială, în premieră
Prima artroscopie bilaterală de şold a fost realizată cu succes la Oradea.

Nu a dorit nici să îşi decline identitatea, nici să fie fotografiat. Însă umblă pe picioarele lui şi nu arată deloc că săptămâna trecută a fost supus unei intervenţii chirurgicale deosebite, care i-a salvat viaţa şi care se poate constitui într-o premieră medicală naţională fiindcă până acum nu au apărut referinţe despre astfel de operaţii în ţară.

Este vorba despre un orădean de 33 de ani, fost sportiv, care a fost scăpat de protezarea şoldului prin artroscopie (din greacă: „arthro” (articulaţie) şi „skopein” (a se uita) bilaterală de şold. Folosită la început ca metodă de investigare, artroscopia se uzitează în ţările puternic dezvoltate ca metodă chirurgicală de reparare a articulaţiilor şi cartilagiilor de la umăr, genunchi, şold. Printr-o incizie mică în pielea pacientului se introduce un instrument subţire care conţine un mic sistem de lentile şi de iluminare pentru a mări şi ilumina structurile din interiorul articulaţiei. Prin ataşarea artroscopului la o cameră video miniaturală, medicul poate examina şi corecta prin această incizie foarte mică interiorul articulatiei.

Tânărul spune că a făcut judo şi baschet în copilărie şi tinereţe, preţ de 15 ani. Nu a avut niciodată nimic la oase şi şold. Până acum circa doi ani când au apărut primele dureri, difuze, în timpul mersului. Omul nu a dat importanţă atunci, dar treptat, suferinţa i s-a agravat, durerile devenind tot mai puternice.

„Reparat” în două zile

Orădeanul a cerut opinii de la doi-trei medici şi iniţial s-a presupus că durerile provin de la coloana vertebrală. Într-un final, a ajuns la medicul ortoped Florin Cosma, de la Spitalul Pelican Oradea. Acesta i-a spus că de fapt are un început de coxartroză şi pentru a nu ajunge să i se protezeze tot şoldul i-a propus o operaţia de artroscopie.

Intervenţia chirurgicală minim invazivă a avut loc în 31 octombrie 2012, a durat aproape şase ore, a decurs fără nicio complicaţie şi a fost un succes. În prima zi de la operaţie, bărbatul (care are la locurile intervenţiei incizii minuscule), a fost supus unui program de fizioterapie special, iar după două zile (vineri, 2 noiembrie a.c.), a fost externat şi a plecat acasă pe propriile picioare.

Dr. Cosma spune că artroscopia bilaterală de şold apare în literatura de specialitate, pentru prima oară în lume, în 1995, iar din 2005, operaţia se realizează în toate statele bine dezvoltate. În România, nu a apărut până acum nicio informaţie care să indice că această intervenţie a mai avut loc.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor