Premiera medicala la Spitalul Municipal Gavril Curteanu

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
1Comentariu
Premiera medicala la Spitalul Municipal Gavril Curteanu
Intervenția a fost efectuată la o fetiță de numai trei săptămâni, diagnosticată cu imperforație himenală.

O echipă multidisciplinară de la Spitalul Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu’’ din Oradea a realizat, în această săptămână, o premieră medicală în județul Bihor, la o fetiță de numai trei săptămâni, diagnosticată cu imperforație himenală, o malformație utero-vaginală extrem de rară.

Intervenția chirurgicală a fost realizată de specialistul în chirurgie ginecologică dr. Petru Chitulea de la Maternitatea din Oradea.

,,S-a lucrat foarte mult la acest caz, care a pus serioase probleme de diagnostic. E o premieră și pentru mine la o pacientă atât de mică. Am fost chemat luni seara și de comun acord am decis să facem această intervenție. Altfel, erau compromise funcțiile renale și punea în pericol viața fetiței, a explicat dr. Petru Chitulea.

Medici de la cinci specializări (pediatrie, ecografie, imagistică,chirurgie infantilă și anestezie, terapie intensivă), condusă de dr. Ritli Ladislau și dr. Claudia Cladovan, au conlucrat la această reușită. Spectaculoasa intervenție a durat o jumătate de oră.

,,Pediatrii și ecografiștii au pus diagnosticul. Acesta a fost confirmat la imagistică. Apoi, am ales să implicăm un specialist cu experiență în chirurgia ginecologică, iar dr. Petru Chitulea este unul dintre cei mai buni în acest domeniu. El practică chirurgia ginecologică la parametri foarte înalți. Senzaționalul este că la doar trei săptămâni se intervine pe sferă ginecologică, într-un caz extrem de rar. Acest tip de intervenție este o premieră pentru Bihor. S-au realizat astfel de intervenții dar la copii mai mari, nu la un bebeluș. Până și literatura medicală este foarte săracă în informații legate de hematocolpos’’, a declarat dr. Ritli Ladislau, directorul medical al Spitalului Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu’’.

 

Fact box:

Imperforaţia himenală este izolată sau asociată cu alte malformaţii utero-vaginale. În perioada neonatală sau prepuberală în urma acumulării excesive în vagin sau uter a secreţiilor cervico-uterine şi vaginale sau a sângelui menstrualse constituie hidrocolposul, hidrometria, sau respectiv hematocolposul, hematometria.

Hematocolposul şi hematometria

Se manifestă la vârsta prepubertară prin acumulare desânge menstrual în vagin şi/sau uter din cauza imperforaţiei himenului. Iniţial apare hematocolposul. Forţarea colului uterin duce şi la apariţia hematometriei. Hematometria poate apărea şi izolat când coexistă o imperforaţie himenală şi o atrezie de col uterin.

Debutul are loc în jurul vârstei de 12-14 ani cu lipsa menarhei şi dureri abdominale cu periodicitate lunară. La început durerile sunt vagi apoi devin intense şi colicative cu senzaţie de tensiune în regiunea pelvină. Pe parcurs durerile devin continue, apare o formaţiune tumorală abdomino-pelvină ce generează fenomene de compresiune vezico-ureterală şi rectală. Asocierea cu greţuri şi vărsături antrenează confuzia cu apendicita acută. Examenul regiunii vulvare evidenţiază himenul neperforat, în tensiune, de coloraţie violacee. Tuşeul rectal este important pentru diagnostic. Hemato hidrocolposul nediagnosticat se poate complica cu hematosalpinx sau hemoperitoneu prin forţarea ostiumurilor tubare cu reacţie peritoneală secundară.

Examenul ecografic elimină confuziile de diagnostic.Uneori este nevoie de examen CT pentru precizarea diagnosticului.

Tratamentul constă în incizia himenului şi evacuarea sângelui acumulat. Se lasă o sondă vaginală pentru drenaj şi calibrarea orificiului himenal şi o sondă vezicală. Se administrează antibioterapie de protecţie și analgetice. În caz de tendinţă de stenozare se fac dilatări secundare.În cazul reacţiei peritoneale datorată revărsării sângelui în cavitatea peritoneală şi în care confuzia cu peritonita apendiculară este frecventă se intervine chirurgical.Tratamentul vizează toaleta şi drenajul cavităţii peritoneale.Ulterior se va inciza himenul. Dacă există atrezie de col uterinsau vagin se va practica o intervenţie plastică reconstructivă.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor