Premii în versuri la 150 de ani de Revista “Familia”

De Alexandru Guiaș
3Comentarii
Premii în versuri la 150 de ani de Revista “Familia”
Istoria de un veac și jumătate a Revistei „Familia” prezentată printr-o expoziție de artă grafică la premiile cunoscutei reviste culturale.

Zeci de orădeni au fost prezenți la Muzeul „Aurel Lazăr”,la expoziţia aniversară „Pantheonul Revistei Familia” și la Premiile Revistei „Familia”. Aceștia nu au dorit să rateze evenimentul având în vedere că în acest an s-au împlinit 150 de ani de la înființarea celei mai cunoscute și longevive reviste de cultură din România. La vernisajul expoziţiei „Pantheonul Revistei Familia” a fost prezentată sub formă de artă grafică toată istoria de un veac și jumătate a Revistei.

Istoria Revistei Familia în imagini și cuvinte

Expoziția „Pantheonul Revistei Familia” a însemnat de fapt prezentarea în imagini și cuvinte a istoriei revistei. Astfel, alături de fotografiile marilor scriitori și poeți români (M. Eminescu, G. Coşbuc, O. Goga, E. Isac, V. Alecsandri, D. Bolintineanu, T. Cipariu, Aron şi Nicolae Densuşianu, B. P. Hașdeu, A. Vlahuţă, B. Delavrancea, D. Zamfirescu, Ştefan O. Iosif și alții) care și-au pus penelul în slujba Revistei “Familia”, au apărut frânturi din articolele scise de aceștia în paginile revistei. Despre cei 150 de ani de existență ai Revistei “Familia” și ce a însmenat aceasta de-a lungul timpului pentru români, au susținut scurte alocuțiuni Iuliana Păcurar (scriitoare), Aurel Chiriac (directorul Muzeului Țării Crișurilor) și Ioan Moldovan (directorul Revistei “Familia”).


8premii revista familia

Poezia la superlativ

Momentul așteptat de toată lumea a fost cel de decernare a premiilor Revistei “Familia” pentru anul 2015. Astfel, juriul format din colectivul Revistei „Familia” a ales să-i premieze pe scritori în sala mare a Muzeului „Aurel Lazăr”. S-a acordat premiul pentru cercetare literară lui Iuliana Păcurar pentru cercetările sale efectuate de-a lungul anilor privind ceea ce a însemnat Revista “Familia” în societatea românească. Premiul “De-aș avea” de debut, i-a revenit tinerei poete Roxana Cotruş. Premiul “Radu Enescu” de critică literară i s-a acordat lui Andreea Pop, iar premiul pentru proză lui Radu Aldulescu (prozator). Scriitorul Alexandru Cistelecan a primit premiul pentru critică literară în poezie, iar poeții Aurel Pantea și Viorel Mureșan, premiul pentru poezie. De anul acesta s-a acordat și premiul pentru excelență în construcția literară, carei-a revenit lui Ion Pop (poet). În încheiere cei prezenți au putut asculta un scurt moment poetic, în care poeții premiați au fost puși în situația delicată de a-și recita din propriile poezii.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor