Prestaţii sociale pentru o treime din populaţie

De Dan Birta
Felix Cozma
Felix Cozma
Peste o treime din populaţia Bihorului a beneficiat de prestaţii sociale în anul 2014.


Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor a făcut în 2014 plăţi în valoare de peste 234 de milioane de lei, potrivit bilanţului prezentat de Felix Cozma, şeful instituţiei. Beneficiari ai acestor plăţi au fost 188.940 de persoane, de unde rezultă că peste 31% din populaţia judeţului Bihor a beneficiat în 2014 de prestaţii sociale.

Categorii de beneficiari

Cea mai mare categorie de beneficiari a fost cea a persoanelor care primesc alocaţie de stat pentru copii, cu un număr mediu lunar de beneficiari de 111.199. Sumele plătite în 2014 pentru această categorie au fost de aproape 80 de milioane de lei. A doua categorie de beneficiari, ca număr (38.299 de persoane), a fost cea a persoanelor cu handicap. AJPIS Bihor a plătit acestei categorii de beneficiari peste 63 de milioane de lei în 2014.

Beneficiarii de ajutor social sunt pe locul trei în topul sumelor plătite de AJPIS Bihor în 2014. Suma plătită în 2014 acestei categorii de persoane (6.282 de beneficiari) este de aproape 18,8 milioane de lei, cu circa 4 milioane de lei mai mare decât în 2013. Directorul AJPIS Bihor spune că numărul acestor beneficiari a crescut cu circa 700 faţă de anul trecut. Acesta nu este de acord cu prevederea legală care permite unui membru de familie al beneficiarului cu vârsta peste 18 ani să presteze muncă în folosul comunităţii în locul acestuia. „În felul acesta beneficiarul este la muncă în străinătate, iar altcineva munceşte în locul său, dar este perfect legal”, a declarat Felix Cozma.

Altă categorie de beneficiari de prestaţii sociale este cea a persoanelor care au primit ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică – 8.791 de beneficiri, cu o alocaţie de aproape 3,7 milioane de lei. AJPIS Bihor a mai plătit în 2014 peste 2 milioane de lei către 10.651 de beneficiari ai ajutorului de încălzire a locuinţei cu lemne.

Tot în anul 2014, la AJPIS Bihor au fost depuse 46 de cereri de amnistie fiscală de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !